Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιάζονται να εκποιήσουν τον ΟΤΕ

Με βιαστικούς ρυθμούς προωθεί η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες εκποίησης του ΟΤΕ, με στόχο μέχρι το τέλος του Απρίλη να έχει ιδιωτικοποιηθεί μεσω του Χρηματιστήριου και νεο τμήμα της (απίστευτα υποτιμημένης) περιουσιακής αξίας του τηλεπικοινωνιακου οργανισμού μεσω διαθεσης σε ιδιωτες πακέτου μετοχών μεταξύ 10 και 16,5%.

Στα πλαίσια αυτά την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί σύσκεψη που θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την συμμετοχή του Γ.Παπαντωνίου, του υπουργού Μεταφορών Χ.Καστανίδη και την διοίκηση του ΟΤΕ όπου θα συζητηθεί εισήγηση της τελευταίας με θέμα το ύψος των μετοχών που θα διατεθούν στο Χρηματιστήριο καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις για την διαθεση στους ιδιώτες.

Οι μεθοδευσεις ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που ακολουθούν κι αυτή την φορά οι "εκσυγχρονιστές", έχουν όλα τα χαρακτηριστικά σκανδάλου, καθώς, αφ'ένος επιχειρειται το ξεπουλημα μίας απο τις μεγαλύτερες, και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις της χώρας, η οποία μαλιστα καλύπτει τον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών, απο την άλλη το όλο εγχειρημα έχει χαρακτηριστικά εκποίησης. Με καθαρά κερδη 250 δισ. δραχμές το 1996 και με προβλέψεις κερδών πανω απο 300 δισ. το 1997, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα έχει υποτιμήσει την περιουσιακή του αξία, ώστε να περάσει στα χέρια του ιδιωτικου κεφαλαίου κοψοχρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μερος της υπόθεσης οι πληροφορίες φέρουν την διοίκηση του ΟΤΕ να συμφωνεί με την ιδιωτικοποιηση αλλά να διαφωνεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ως προς το οικονομικό μέρος της υπόθεσης. Η διοίκηση του ΟΤΕ θα ήθελε οι προς διαθεση μετοχές στους ιδιωτες να προέλθουν από αυξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού μίας και στη περίπτωση αυτή τα χρήματα θα πήγαιναν στα ταμεία του ΟΤΕ. Αντίθετα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προτεινε την λύση να διατεθούν μετοχές από το υφισταμενο σήμερα μετοχικό κεφαλαίο, ώστε τα χρήματα να τα εισπραξει η κυβενρηση, για την ακρίβεια να στηριχθέι ο κρατικός προυπολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα αυτό θα υπαρξει μία μεση λύση, καθώς στη πρωτη φάση ( μεχρι το τέλος του Απρίλη) θα επιδιωχθεί να εισοδος των υφισταμενων σήμερα μετοχών στο Χρηματιστήριο και στη συνεχεια - πιθανότατα προς το τέλος του 1997 - ο ΟΤΕ να προχωρεισε σε αυξηση του μετοχικου του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ