Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες κυκλοφορίες

"Παυσίλυπον",η μουσική. "Παυσίλυπον" ο νέος δίσκος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,που κυκλοφόρησε από την εταιρία ΕΜΙ και ο οποίος, συνεχίζοντας τον προσωπικό του δρόμο, μας παρουσιάζει έντεκα νέα τραγούδια, ρυθμικές και μελωδικές μπαλάντες, που μιλάνε για τον σύγχρονο άνθρωπο, το νέο κυρίως, τη σκληρή επιφάνειά του και το ευπαθές περιεχόμενο. Αυτή τη φορά ο τραγουδοποιός επέλεξε για τα τραγούδια του το λόγο νέων ως επί το πλείστον στιχουργών, με τους οποίους μοιράζεται ένα ιδιαίτερα ανήσυχο κοινωνικά και ιδιαζόντως τρυφερό κοίταγμα των πραγμάτων. Ο Ισαάκ Σούσης,ο Γιώργος Οικονομέας,η Λίνα Δημοπούλου,η Δήμητρα Μπλίκα και ο Νίκος Τσακνής δίνουν το "πάτημα" στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να τραγουδήσει τις σχέσεις μας. Ο δίσκος "ευλογείται" και από την παρουσία φωνών, όπως του Δημήτρη Μητροπάνου,των Πυξ Λαξ,αλλά και (σόλο) του εξ αυτών Μπάμπη Στόκα.

  • Ο μύθος του Ελληνα θαλασσινού, με τις περιπέτειες και τις αγωνίες, γίνεται ένα με το τραγούδι του Κυριάκου Μπαϊράμη,ο οποίος με την ιδιόρρυθμη φωνή του, ζωντανεύει τους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο νέο του cd με τίτλο "Καλύμνικα".Πρόκειται για μουσικές βγαλμένες από την πίκρα, τη χαρά, τη ζωή των σφουγγαράδων, τις ατέλειωτες ιστορίες γύρω από τα μυστήρια της θάλασσας, από τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής του νησιού. Αρχέγονα δωρικά στοιχεία, ανάμεικτα με το λυρισμό της Μικρασιατικής παράδοσης, συνθέτουν το πάνθεον της Καλύμνικης μουσικής, όπως παρουσιάζεται σ' αυτήν την έκδοση - παραγωγή της πολιτιστικής εταιρίας "Συρτός".

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μ. Καρπάθιος,ενώ μαζί με τον Κ. Μπαϊράμη,τραγουδούν οι: Κ. Μακαρούνα, Ελ. Οικονόμου, Γ. Χατζηθεοδώρου, Γ. Μπαϊράμης.Φιλική συμμετοχή Ν. Κονιτοπούλου.Στο βιολί και το λαούτο αντίστοιχα οι: Μ. Φράγκος, Γ. Καληδώνης.Τσαμπούνα: Μ. Ρωμανός.Το cd συνοδεύεται από πολυσέλιδο κείμενο που αφορά στην ιστορία του νησιού, επιμελημένο από την λαογράφο Χρ. Δελημάρου.

  • Τρία νέα cd κυκλοφόρησε η "Πόλυγκραμ":
  • Τα "Φεγγάρια της βροχής" του Μίμη Πλέσσα υποτιτλίζονται ως "ορχηστρικά" και πρόκειται για τη διασκευή δέκα τραγουδιών του συνθέτη που γράφτηκαν πάνω σε στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Ακου Δασκαλόπουλου, Γιώργου Οικονομίδη, Κώστα Πρετεντέρη, Κώστα Κινδύνη, Ηλία Λυμπερόπουλου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ρέτης Ζαλοκώστα και Βεατρίκης Δαλαμάγκα.
  • Το 3ο δισκογραφικό βήμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη,("Πόλυγκραμ") είναι συγχρόνως και το πρώτο σαν δημιουργού, αφού ο δίσκος "Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος" στηρίζεται σε τραγούδια με μουσική, στίχους και ερμηνεία, όλα δικά του, ενώ τέσσερα από αυτά ενορχήστρωσε ο Γιάννης Σπάθας.
  • "Νέα γη" είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλιάς της Νένας Βενετσάνου,που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ και περιέχει δέκα τραγούδια, σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καββαδία, Γιώργου Χρονά, Μπέτυς Κομνηνού και Νανάς Ναχμία.Η μουσική είναι της Νένας Βενετσάνου.Ολα τα τραγούδια αναφέρονται στη μετανάστευση από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα και είναι αφιερωμένα στη διασπορά.
  • Από τη ΜΒΙ είναι και ο δίσκος του Παντελή Αμπαζή με τίτλο "Παντελώς Χειροποίητα",όπου πέντε γνωστοί και αγαπημένοι τραγουδιστές, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,ο Παντελής Θαλασσινός,η Ελένη Λεγάκη,η Αθηνά Μόραλη και ο Κώστας Μακεδόνας υποστηρίζουν με τη φωνή τους τη μουσική και τους στίχους του Παντελή Αμπαζή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηχοι, φωνές, συγκινήσεις (2008-04-23 00:00:00.0)
Με ευαισθησία και μεράκι (2005-02-20 00:00:00.0)
Προς ακρόαση και τέρψη... (2004-12-25 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (2002-08-18 00:00:00.0)
Παραδοσιακά ακούσματα (1999-12-01 00:00:00.0)
Νέοι δίσκοι (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ