Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Πάγωμα" της απεργίας με... προεδρική επέμβαση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, αλλά και ένα νόμο των πρώτων δεκαετιών του αιώνα χρειάστηκε η διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας "Αμέρικαν Αϊρλάινς" για να μεταθέσει, έστω και για μέρες, την έναρξη της απεργίας των πιλότων της.

Με προσωπική εντολή του Μπιλ Κλίντον, τέθηκε σε εφαρμογή ένας νόμος του 1926, σύμφωνα με τον οποίο οι σιδηρόδρομοι (και κατ' επέκταση, προφανώς, σήμερα και οι αεροπορικές γραμμές) δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν σε περιόδους "έκτακτης ανάγκης". Ετσι, η απεργία των πιλότων της "Αμέρικαν Αϊρλάινς" φαίνεται ότι παίρνει προσωρινή παράταση, καθώς μέσα στις επόμενες 30 ημέρες θα συσταθεί ειδική διαμεσολαβητική ομάδα που με την εκπνοή του μήνα θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της, που, βέβαια, δε θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Από την πλευρά τους, οι πιλότοι θα έχουν άλλο έναν μήνα στη διάθεσή τους να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου κρίθηκε περισσότερο από αναγκαία, καθώς στην περίπτωση που οι 9.300 πιλότοι της εταιρίας πραγματοποιούσαν την απεργία τους, τότε η αμερικανική οικονομία θα έχανε, σε καθημερινή βάση, περισσότερο 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα δε θα πραγματοποιούνταν το 20% των πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι, διά στόματος του προέδρου του συνδικάτου τους Τζέιμς Σόβιτς, φαίνονται ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στις διάφορες υποσχέσεις και δηλώνουν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την απεργία τους μετά τους δύο μήνες. Βασικό τους αίτημα είναι η αύξηση των μισθών τους κατά 11% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, ενώ η διοίκηση της εταιρίας προσφέρει αύξηση 6%, και επιπλέον ζητούν να λάβουν τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να προσληφθούν χαμηλόμισθοι πιλότοι άλλης εταιρίας για να πραγματοποιούνται οι, μικρής διάρκειας, πτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ