Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Επιχείρηση γοητείας" από Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησής του και του ιδίου να μετριάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης επί της κρίσης των "πυραμίδων", ο Πρόεδρος της Αλβανίας παραδέχτηκε χτες δημοσίως ότι φέρει "προσωπική ευθύνη" για το σκάνδαλο. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έφερε τον Σαλί Μπερίσα να δηλώνει ότι ευθύνεται "επειδή δεν προειδοποίησε νωρίτερα τον πληθυσμό για τους κινδύνους των πυραμιδικών σχημάτων".

Με το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Μέξι να κερδίζει διαρκώς έδαφος, τόσο μεταξύ των χιλιάδων εξαπατηθέντων πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και μέσα στο ίδιο το (κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερίσα δείχνει να επιχειρεί έναν ελιγμό: Παραδεχόμενος την "αμέλειά του" κι αποποιούμενος τα ευτελή κίνητρα που του αποδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι δημιουργεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την εντύπωση ότι αναζητεί συμβιβασμό.

Μιλώντας στη Λούσνια, ενώπιον περίπου 500 υποστηρικτών του, ο Μπερίσα υποσχέθηκε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντισταθμίσει σταδιακά τις απώλειες το συντομότερο" και προανήγγειλε περιοδεία του σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να εξηγήσει στον πληθυσμό τα μέτρα τα οποία προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνησή του για την αποζημίωση των θυμάτων των "πυραμιδικών" παρατραπεζικών σχημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπερίσα προέβη σε δύο ακόμη κινήσεις: Επανέλαβε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις" (σε μια σαφή πρόκληση - πρόσκληση προς την αντιπολίτευση να συναινέσει στην έναρξη συνομιλιών), ενώ (κατά δήλωση εκπροσώπου του) διέταξε το στρατό να αποσυρθεί από τους δρόμους των Τιράνων.

Ο Αλβανός Πρόεδρος ζήτησε ακόμη χτες από την κυβέρνηση τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στην Αυλώνα, όπου οι διαδηλωτές απειλούν με απεργία πείνας, αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Πάντως το κλίμα στη Λούσνια, όπου ο Μπερίσα μετέβη χτες το απόγευμα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τρίταν Σιέχου (ο οποίος είχε απαχθεί στην πόλη αυτή στην απαρχή των ταραχών) ήταν απρόσμενα θετικό. Φαίνεται ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν πολύ προσεκτικοί αυτή τη φορά ή η ένταση έχει αρχίσει να ελαττώνεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ