Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί ανταρτικών θέσεων

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Οι βομβαρδισμοί των ανταρτικών θέσεων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν δήλωσε η κυβέρνηση του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σέσε, ενώ ένα 48ωρο μετά το βομβαρδισμό της αγοράς του Μπουκάβου (που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20), αντιπροσωπεία Αφρικανών υπουργών Εξωτερικών επιχειρούσε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ανταρτική "Συμμαχία για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ".

Ο εκπρόσωπος του ζαϊρινού υπουργείου Αμυνας, Λέον Καλίμα, ζήτησε από τους κατοίκους των πόλεων του ανατολικού Ζαϊρ, που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γιατί, όπως τόνισε, "οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί όχι μόνον θα συνεχιστούν αλλά και θα ενταθούν".

Ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης των ανταρτών, χαρακτήρισε τον προχτεσινό αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλης Μπουκάβου "τρομοκρατική δράση", λέγοντας ότι απώτερος σκοπός του δικτάτορα Μομπούτου είναι να προκαλέσει πανικό στους κατοίκους ώστε να υποβαθμίσει την υποστήριξή τους προς τους αντάρτες. Ανήγγειλε, μάλιστα, ότι οι ανταρτικές δυνάμεις "ετοιμάζονται να φέρουν τον πόλεμο στον τόπο απογείωσης των κυβερνητικών αεροσκαφών", που σύμφωνα με τον Καμπίλα, είναι η πόλη Κίντου (320 χλμ δυτικά του Μπουκάβου).

Διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη έστω και προσωρινής εκεχειρίας στο ανατολικό Ζαϊρ καταβάλλουν από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Κέννυας, της Νότιας Αφρικής, της Τανζανίας, του Καμερούν, του Κονγκό και της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι ετοιμάζουν το έδαφος για την πραγματοποίηση σύσκεψης Αφρικανών ηγετών σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, οι ελπίδες για την ευόδωση αυτών των προσπαθειών φαίνονται αμυδρές μιας, που η ζαϊρινή κυβέρνηση έχει στο παρελθόν αρνηθεί τη συμμετοχή της σε άλλες δύο παρόμοιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ