Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στόχος πιέσεων από παντού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Πιέζει η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

Πιέσεις δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού για να προχωρήσει άμεσα στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ. Η είδηση έχει προκαλέσει την ανησυχία της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία, διά στόματος του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και υπευθύνου των γραφείων της οργάνωσης στην Ιερή Πόλη, διαμήνυσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα τινάξει στον αέρα την "ειρηνευτική διαδικασία".

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όμως, δέχεται και τις πιέσεις της ισραηλινής δικαιοσύνης σχετικά με το θόρυβο που ξέσπασε από το διορισμό του Ρόνι Μπαρ Ον στη Γενική Εισαγγελία. Αν και ο Μπαρ Ον παραιτήθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά το διορισμό του, η ισραηλινή αστυνομία έχει σοβαρές υποψίες ότι η επιλογή του προσώπου του στηρίχτηκε σε πολιτικό εκβιασμό που έκανε ο ηγέτης του θρησκευτικού συγκυβερνώντος κόμματος Σας, Αριέχ Ντερί, σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας για τη Χεβρώνα. Τρεις ανώτεροι αξιωματικοί επισκέφτηκαν, χτες, τον Νετανιάχου για να τον ανακρίνουν, άφησαν, όμως, να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να έχει αναμειχθεί προσωπικά στην υπόθεση.

Συλλήψεις Παλαιστίνιων αξιωματούχων

Τουλάχιστον εφτά άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, έχουν συλληφθεί από την παλαιστινιακή αστυνομία για την υπόθεση θανάτου ενός κρατουμένου από βασανιστήρια στις φυλακές της Ναμπλούς. Οπως ανακοίνωσε, χτες, ο εισαγγελέας Χαλέν αλ Κίντρα, ανάμεσα στους συλληφθέντες για το θάνατο του 32χρονου Γιουσέφ αλ Μπάμπα, ο οποίος είχε συλληφθεί χωρίς ανάλογο ένταλμα, είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Νάμπλους Χάνι Αγιάντ, αλλά και ο κυβερνήτης της πόλης Αμπντέλ Μουτί αλ Σαντέκ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, Φρέι Αμπού Μεντίν, δήλωσε ότι η σχετική έρευνα θα συνεχιστεί και ότι θα ληφθούν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Παρ' όλα αυτά, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι βασανισμοί κρατουμένων είναι ιδιαίτερα συχνοί στις παλαιστινιακές φυλακές και τονίζουν από το 1994, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της η Παλαιστινιακή Αρχή, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα.

Ενταση, αλλά και πρόταση διαλόγου

Ανέβηκε το θερμόμετρο, και πάλι, στο Νότιο Λίβανο, καθώς, χτες, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν επιδρομές σε περιοχές κοντά στην κατεχόμενη ζώνη ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλα δύο άτομα. Οι επιδρομές αυτές ήταν τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε εναντίον θέσεών του, νωρίς χτες το πρωί. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη της επίθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλή βομβιστική επίθεση σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ (2022-11-24 00:00:00.0)
Οξύνονται τα πνεύματα με Παλαιστίνιους πριν τις εκλογές (1999-05-15 00:00:00.0)
Εσωτερικές εξελίξεις και διεθνείς συμφωνίες (1997-02-25 00:00:00.0)
Οξύνεται η πολιτική κρίση (1997-01-29 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια και πολιτική κρίση (1997-01-28 00:00:00.0)
"Ναι μεν, αλλά" του Νετανιάχου για παλαιστινιακό κράτος (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ