Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντηρείται παρά τους κραδασμούς η κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ. -

Φαίνεται ότι η - όποια - τουρκική κυβέρνηση, οσοδήποτε ετερόκλητη, προαπαιτείται να έχει αυξημένες δυνατότητες υπερπήδησης εμποδίων, που σε μια δυτική χώρα θα σήμαιναν αποπομπή της "εν μία νυκτί". Το σημερινό σχήμα του Ρεφάχ και του Κόμματος Ορθού Δρόμου δε δείχνει να αποτελεί εξαίρεση.

Μια από τις πιο "ακανθώδεις" υποθέσεις, όταν οι Ερμπακάν και Τσιλέρ συγκροτούσαν την κυβέρνηση, ήταν αυτή των "σκανδάλων" στα οποία φερόταν αναμεμειγμένη η πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών. Ομως χτες η Τσιλέρ είδε - άλλη μία - πρόταση για την παραπομπή της στο Ανώτατο Δικαστήριο να καταψηφίζεται (327-172). Η πρόταση αφορούσε τη φημολογούμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού "TEDAS". Η εξεταστική επιτροπή που είχε συσταθεί για την υπόθεση (στην οποία η κυβέρνηση πλειοψηφούσε, φυσικά...) πρότεινε να μη γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις εναντίον της Τανσού Τσιλέρ. Οπερ και εγένετο...

Για να "ανασάνει" ελεύθερα πάντως η Τσιλέρ έπρεπε το Κοινοβούλιο νααπαλλάξει στη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία την πρώην πρωθυπουργό και από τις κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση, την παράνομη πώληση της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας "TOFAS". Και αν ακόμη και η Βουλή την απαλλάξει από τη δεύτερη υπόθεση, υπάρχει κι άλλη μία, σήμερα: η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη έρευνας για το "πόθεν έσχες" της.

Στα προβλήματα της κυβέρνησης προστίθεται και η πρόταση μομφής που έχει υποβάλλει εναντίον της η αντιπολίτευση. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Πέραν της αντιπολίτευσης και της δαμόκλειας σπάθης της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει την 28η Φλεβάρη "τη δράση των Ισλαμιστών στην Τουρκία". Παρά το ότι θεωρητικά η κυβέρνηση έχει σημαντικό λόγο στο μεικτό στρατιωτικό - πολιτικό όργανο, δε θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι σε αυτό πλειοψηφούν οι στρατιωτικοί. Ο Ερμπακάν και το (ισλαμικό) Κόμμα της Ευημερίας θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, για να μη μετατραπεί η συνεδρίαση σε ανοιχτή αντιπαράθεση...

Πολύ περισσότερο αφού, όπως αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Σαμπάχ", ο στρατηγός Καρανταγί θα εκφράσει "τη δυσφορία του στρατού για τις ενέργειες των ισλαμιστών κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους".

Η κυβέρνηση ανησυχεί επίσης από τις διαμαρτυρίες για το σκάνδαλο των διασυνδέσεων κράτους και οργανωμένου εγκλήματος. Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή στους κυβερνήτες των επαρχιών "να επαγρυπνούν", κατά το πρακτορείο "Ανατολή".

Από τις αρχές του μήνα, Τούρκοι πολίτες σβήνουν τα φώτα, ηχούν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους ή βγαίνουν στους δρόμους με αναμμένα κεριά κάθε βράδυ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης με... κωδικό όνομα "ενός λεπτού σκοτάδι για τη φώτιση", φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η κινητοποίηση χαρακτηρίζεται "ειρηνική", αλλά σύμφωνα με μερικές εφημερίδες ένας άνθρωπος πέθανε σε διαδήλωση στην Αττάλεια το βράδυ της Κυριακής μετά τη σύλληψή του από την Αστυνομία.

Στην ανατολική πόλη Τούντζελι, όπου δρουν Κούρδοι αντάρτες, οι δυνάμεις ασφαλείας θα εμποδίσουν, αρχής γενομένης από απόψε, τις διαδηλώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο στρατός, μόνος σίγουρος νικητής (1997-06-08 00:00:00.0)
Προσωρινή (;) ανακωχή Ερμπακάν - στρατηγών (1997-03-08 00:00:00.0)
Επιμένει κατά των στρατηγών ο Ερμπακάν (1997-03-05 00:00:00.0)
"Καθάρισε" η Τσιλέρ (1997-02-20 00:00:00.0)
Παραίτηση - ελιγμός Γιλμάζ (1996-06-07 00:00:00.0)
"Βυζαντινά παιχνίδια" αλληλοεξόντωσης (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ