Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Αθήνα το άγαλμα

Επέστρεψε σήμερα το πρωί από την Κάλυμνο το κλιμάκιο του ΥΠΠΟ που μετέφερε τα κομμάτια του αρχαίου αγάλματος - χάλκινη κεφαλή και τμήμα χάλκινης κνήμης - που ανέσυρε από το βυθό ο ψαράς Μιχάλης Κουφάκης.Η κεφαλή, που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, και η κνήμη ανήκουν σε άντρα. Εντυπωσιακά είναι τα ένθετα μάτια, ενώ το πρόσωπο φέρει γενειάδα, μαλλιά που κατεβαίνουν στο μέτωπο και πλατύγυρο καπέλο. Εξάλλου, στο κάτω μέρος της κνήμης υπάρχει έλασμα, που πιθανολογείται ότι είναι τμήμα του υποδήματος.

Το χάλκινα τμήματα βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και συντηρούνται, ενώ αμέσως μετά θα επιστραφούν στο Μουσείο της Καλύμνου.Ο προϊστάμενος της Εφορείας, Δημήτρης Καζιάνης, πιστεύει ότι το άγαλμα είναι εξαιρετικής τέχνης και ιδιαίτερα σημαντικό. Ηδη η Εφορεία από πέρσι έχει ζητήσει την οργάνωση έρευνας στην περιοχή, με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού, αφού τόσο το πρόσφατο εύρημα όσο και το άγαλμα που ανέσυρε πέρσι ο ψαράς Αν. Χατζηαντωνίου πιθανόν να σχετίζονται με την ύπαρξη κάποιου ναυαγίου.

Στη διάρκεια της παράδοσης των δύο τμημάτων του αγάλματος, στο κλιμάκιο της Εφορείας παραδόθηκαν ακόμα ένα πόδι ιππέα και ένα τμήμα δελφινιού, που ανασύρθηκαν προ καιρού στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ