Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Mισάνοιξε το "απόστημα" των σκανδάλων

Εισαγγελέας, απόρρητη έκθεση, δικομματικά παιχνίδια, συγκρουόμενα συμφέροντα, εκλογικές σκοπιμότητες συνοδεύουν την, ερήμην του λαού, "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" των κυβερνώντων, αρμοδίων, μεγαλόμισθων διορισμένων, εταιριών και μάνατζερ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΠΕ,το οποίο συνέρχεται εν μέσω των εξελίξεων που πυροδοτούνται, μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών Βενιζέλου προς το ΔΣ του Οργανισμού και στη σκιά της νέας δικαστικής διερεύνησης και των καταγγελιών εισαγγελέα για λεηλασία δισεκατομμυρίων στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", αλλά και για τη συγκάλυψη των παρανομιών από την εισαγγελική αρχή Θεσσαλονίκης.Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΠΕ θα παραστεί και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος θα επιδιώξει να φέρει το θέμα της εσωτερικής αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

Τα τελευταία γεγονότα οδήγησαν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην απόφαση να συνεδριάσει εκτάκτως αυτή τη βδομάδα, προκειμένου να εξετάσει όσα συμβαίνουν στον ΟΠΠΕ. Σημειώνουμε ότι η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση", εδώ και μήνες είχε υποβάλει παρόμοιο αίτημα, αλλά παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησης του δήμου, το θέμα δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαράσσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο "νέα σύνορα". Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάλογη με το πού είναι τοποθετημένος κάθε δημοτικός σύμβουλος, σε σχέση με την "Πολιτιστική". Στο τελευταίο ΔΣΘ, ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΟΠΠΕ,Κ. Κοσμόπουλος,με τους φίλα προσκείμενους και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας (ΝΔ), που συμμετέχουν στο ΔΣ του Οργανισμού, ένωσαν τη φωνή τους με όσους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ είναι μέλη του ΔΣ του ΟΠΠΕ, για να αποκρούσουν τα πυρά των συναδέλφων τους που βρίσκονται "εκτός των τειχών" της "Πολιτιστικής", αλλά και για να αντιμετωπίσουν τη "νέα απειλή" που λέγεται Βενιζέλος.

Φοβούνται ότι ο υπουργός Πολιτισμού θα επιχειρήσει να αλλάξει το "στάτους" του Οργανισμού, για τις δικές του επιδιώξεις. Αυτή, βέβαια, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω κρύβονται - μιλώντας για την πολιτική διάσταση του θέματος - οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των δύο κομμάτων και ο σκληρός αγώνας στις δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για το ποιος θα πάρει το χρίσμα για τις δημαρχιακές εκλογές.Αίσθηση στο τελευταίο ΔΣ προκάλεσε η παρέμβαση του Αγάπιου Σαχίνη,δημοτικού συμβούλου της ΔΑΚ, ο οποίος κατήγγειλε τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και τα μεγάλα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα για τα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ίδιου του θεσμού.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν τη ρίζα τους και στην ανεξέλεγκτη διείσδυση των εργολαβικών συμφερόντων στην "Πολιτιστική". Φαίνεται ότι οι πρωτοβουλίες των εταιριών - μάνατζερ, που κάνουν ουσιαστική διαχείριση των έργων, από το σχεδιασμό ως την παράδοσή τους, έχουν ενοχλήσει κάποια ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα, που δεν είναι ικανοποιημένα από το κομμάτι της πίτας που τελικά τους αναλογεί (!!!). Ακριβώς τους δύο τελευταίους μήνες δημοπρατήθηκαν ή δόθηκαν οι μελέτες έργων, προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων. Οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Λοϊζο,ο οποίος από κάποιους θεωρείται υπεύθυνος για την αργοπορία που παρατηρείται στην ανέγερση του πρώην "Βασιλικού Θεάτρου", αφού επιμένει να διασφαλιστούν πρώτα οι τυπικές διαδικασίες κι ύστερα να αρχίσει η κατασκευή.

Στο τελευταίο ΔΣ του ΟΠΠΕ, ο Κ. Λοϊζος υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία ανακάλεσε μετά από παρέμβαση του Κ. Κοσμόπουλου.Να σημειώσουμε ότι ο"εσωτερικός αγώνας" έχει ενταθεί και λόγω της ανάθεσης της προβολής των εκδηλώσεων σε νέα εταιρία. Εξάλλου, οι αντιδράσεις και η μη συμμόρφωση των μελών του ΔΣ στις εντολές του υπουργού, έχουν σχέση και με τον δραστικό περιορισμό του κονδυλίου για τα "ειδικά προγράμματα",δηλαδή πολιτιστικού περιεχομένου, για τα οποία υπεύθυνος δεν είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά μέλη του ΔΣ του ΟΠΠΕ.Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να περικοπεί ο προϋπολογισμός για τα πολιτιστικά προγράμματα από 15 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί σε 10 δισ., όταν τα "ειδικά προγράμματα" υπολογίζεται να κοστίσουν πάνω από 9 δισ. (που σημαίνει ότι απομένει λιγότερο από 1 δισ. για το υπόλοιπο πολιτιστικό πρόγραμμα).

Μέσα σ' αυτό το κλίμα συνεχίζονται "οι διαρροές" εγγράφων, σχετικά με την"Πολιτιστική". Μετά την επιστολή, που όπως υπαινίχθηκε το ΔΣ του ΟΠΠΕ "διέρρευσε" στο "ΒΗΜΑ" ο υπουργός Πολιτισμού, δημοσιεύτηκε προχτές στην ίδια εφημερίδα, απόρρητη αναφορά ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού (Δημ. Σιδέρη), η οποία εκθέτει, με κάθε λεπτομέρεια, πώς ο κορυφαίος παράγοντας της εισαγγελικής αρχής στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Α. Καπόλας, αρνήθηκε πεισμόνως να ερευνήσει σε βάθος δεκάδες καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και διασπάθιση δισεκατομμυρίων δραχμών από τον ΟΠΠΕ. Ο Α. Καπόλας καταγγέλλεται για μεθοδεύσεις, που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας, η οποία άνοιξε για "να κλείσει".

Ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων

Την αποδοκιμασία της για τη διαρροή στον Τύπο προσωπικής αναφοράς εισαγγελικού λειτουργού για σκάνδαλα στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" γίνεται λόγος για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων και ότι εισαγγελικός λειτουργός στη συμπρωτεύουσα δεν ερεύνησε σε βάθος καταγγελίες για διασπάθιση δισεκατομμυρίων δραχμών από τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η Ενωση Εισαγγελέων στην ανακοίνωσή της εκφράζει "τη λύπη της για τη διαρροή της απόρρητης αναφοράς του εισαγγελικού λειτουργού και διατυπώνει την αποδοκιμασία της για την εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων σε εκκρεμή ποινική υπόθεση". Τέλος, διακηρύσσει τη βεβαιότητά της "για την ταχεία και σε βάθος ολοκλήρωση της έρευνας όλων των πτυχών της υπόθεσης, ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες, εφόσον και όπου υπάρχουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ