Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κλειδοκράτορας" και αρχαιοκάπηλος

Στη διάρκεια των πασαλοπήξεων,που έκανε η εργοληπτική εταιρία πριν τον Ιούνη, στο οικόπεδο της οδού Αμερικής (νεκροταφείο των κλασικών χρόνων), πιστεύει η Γ Εφορεία ότι ο εργοδηγός Π. Μπλαζάκης περισυνέλεξε τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του. Οπως λέει η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ, Λιάνα Παρλαμά,"η Εφορεία διενεργεί στο χώρο σωστική ανασκαφή από τον Ιούνη, στη διάρκεια της οποίας περισυνέλεξε όλα τα κινητά ευρήματα".Αυτή τη στιγμή τα 380 συνολικά αντικείμενα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκονται στις αποθήκες και δε λείπει κανένα. Αρα η δράση του αρχαιοκάπηλου είναι προγενέστερη και ίσως όχι μόνο στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Χτες η Εφορεία παρέλαβε τα αντικείμενα και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση δεν είναι όλα της κλασικής περιόδου.Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο ο Π. Μπλαζάκης... ανέπτυξε αρχαιοκαπηλική δράση και αλλού.Αν και ο ίδιος ισχυρίζεται το αντίθετο, δηλαδή ότι τα αντικείμενα είναι προϊόν λαθρανασκαφής.

Το οικόπεδο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο του Στρατού και στο σημείο αυτό πρόκειται να χτιστούν γραφεία και υπόγειο γκαράζ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.Η Λ. Παρλαμά λέει ότι "στο χώρο τόσο στη διάρκεια των ανασκαφών όσο και στη διάρκεια των πασαλοπήξεων, τις εργασίες παρακολουθούσε αρχαιολόγος και εργάτης της Εφορείας. Ωστόσο, μετά τις 3 το μεσημέρι "κλειδοκράτορας" ήταν η εργολαβική εταιρία, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα υπό κατασκευή έργα, δημόσια και μη".Εξάλλου, οι πασαλοπήξεις (για την αντιστήριξη των όμορων κτιρίων) γίνονται χωρίς να προηγηθεί ανασκαφή. Συνεπώς σε εκείνο το σημείο η Εφορεία δεν μπορεί να έχει έλεγχο του τι καταστρέφεται (το ίδιο συνέβη και με το ΜΕΤΡΟ). Την ίδια στιγμή η Εφορεία αδυνατεί να μεριμνήσει για τη φύλαξη του χώρου μετά τις 3μμ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Σημειώνεται ότι η Εφορεία έχει ανασκάψει το μισό οικόπεδο και έχει φέρει στο φως 118 τάφους του 5ου αι. Το νεκροταφείο αποτελεί συνέχεια εκείνου που είχε αποκαλυφθεί στο φρέαρ του Μετρό στην οδό Αμερικής.

Πάντως, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού διεξάγεται Ενορκή Διοικητική Εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ