Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πριν 6 χρόνια...

Την παρακάτω είδηση τη διαβάσαμε στο προχτεσινό δελτίο του ΑΠΕ, στη στήλη με τον τίτλο "Σαν σήμερα", και την παραθέτουμε αυτούσια. "Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 27 Φεβρουαρίου του 1991, δημοσκόπηση του "Ευρωβαρόμετρου" έδειχνε ότι το 80% των Ελλήνων εκφραζόταν θετικά για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση...".

Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα της δημοσκόπησης του "Ευρωβαρόμετρου", που έγινε πριν 6 χρόνια. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων το 1991, σχετικά με τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, ήταν σημαντικά επηρεασμένες από το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην ΚΚΕ) και όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις που απλά επιβεβαίωναν τον κανόνα), προπαγάνδιζαν το Μάαστριχτ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη "σύγκλιση" ως μονόδρομο. Ενα "μονόδρομο", που - όπως υποστήριζαν, με τίμημα δύο ή τρία χρόνια λιτότητας - θα οδηγεί, όχι απλά στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Από τότε - που όλοι τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και όποιος ήταν αντίθετος τον θεωρούσαν "βάρβαρο", "δογματικό" ή "αναχρονιστή" κλπ. - μέχρι σήμερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το τίμημα της Συνθήκης του Μάαστριχτ (δηλαδή τα μέτρα για την πορεία προς την καπιταλιστική ανασυγκρότηση της Ευρώπης), δεν ήταν δύο ή τρία χρόνια σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, αλλά λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, για να αναφέρουμε μόνο μία πλευρά των επιπτώσεων, η οποία δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός και ο τόπος μας.

Αλήθεια, τι δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Γιατί δεν τις δημοσιοποιούν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ