Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Τα τιμολόγια των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), διχάζουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Από τη μια μεριά βρίσκονται οι διοικητές των ΔΕΚΟ και οι υπουργοί που τους εποπτεύουν και από την άλλη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι μεν και ο δε, εμφανίζονται λίγο - πολύ σαν τους "καλούς" και τους "κακούς", ενώ στην πραγματικότητα όλοι τους δουλεύουν - και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς - σε βάρος των εργαζόμενων και των ίδιων των ΔΕΚΟ συνολικά.

Οι διοικητές των ΔΕΚΟ, βάσει των οικονομικών προγραμμάτων που έχουν καταρτίσει για το 1997 με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, πιέζουν για πρόωρες ανατιμήσεις, είτε για να αυξήσουν τα κέρδη τους είτε για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας από τη μεριά του, επιδιώκοντας πάση θυσία τη μείωση του πληθωρισμού, αναστέλλει τις ανατιμήσεις, μη δίνοντας σημασία στην εικόνα που θα παρουσιάσουν τα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ και αδιαφορώντας αν αργότερα θα επιβληθούν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

***

Με την τακτική του Γ. Παπαντωνίου - που έχει τις πλάτες του πρωθυπουργού - η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει "μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια"! Από τη μια εμφανίζεται δήθεν να προστατεύει τα πορτοφόλια των εργαζομένων. Από την άλλη εξυπηρετείται η πάγια τακτική της δυσφήμισης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ (μέσω της μείωσης της κερδοφορίας τους ή τη διόγκωση των ελλειμμάτων) στρώνοντας έτσι το χαλί για την ιδιωτικοποίησή τους.

Οχι, μη νομίσετε πως είμαστε υπέρ των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και κατά συνέπεια με τους διοικητές των ΔΕΚΟ και ορισμένους υπουργούς που τα βάζουν με τον Γ. Παπαντωνίου, επειδή "πάγωσε" τα τιμολόγια. Ούτε είμαστε με τον Γ. Παπαντωνίου, που ανέβαλε τις αυξήσεις στα τιμολόγια για πολιτικούς λόγους. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν "καλό" υπουργό Εθνικής Οικονομίας που φροντίζει να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι και τους "κακούς" διοικητές των ΔΕΚΟ που ζητούν αυξήσεις των τιμολογίων. Διαφωνούμε και με τον μεν και με τους δε.

***

Αν ήθελε η κυβέρνηση να ασκήσει πραγματικά κοινωνική πολιτική στήριξης των ΔΕΚΟ και των εργαζομένων, τότε θα έπρεπε όχι μόνο να παγώσει, αλλά και να μειώσει σε πιο χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τους οικονομικά αδύνατους, με μια προϋπόθεση: Οτι δηλαδή, θα καταχωρεί σε ειδική στήλη το κόστος αποκλειστικά από το "πάγωμα" ή τη μείωση των τιμολογίων, λόγω κοινωνικής πολιτικής.

***

Δεν το κάνει όμως, γιατί άλλα θέλει και επιδιώκει. Πρώτον, γιατί έχει πάρει προ πολλού διαζύγιο με την κοινωνική πολιτική και από την άλλη - τη βολεύει προς το παρόν το πάγωμα τιμολογίων, γιατί εκτός από τη συγκράτηση του πληθωρισμού, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ΔΕΚΟ διευκολύνει την ιδιωτικοποίησή τους.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ