Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής σημαίας παρουσιάζει το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο - λεύκωμα της "Ιστορικής και Εθνογραφικής Εταιρείας της Ελλάδος" "Σημαίες ελευθερίας",που κυκλοφόρησε με συνεργασία των εκδόσεων "Δωδώνη".Το ενδιαφέρον υλικό του βιβλίου προέρχεται από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.Η εισαγωγή και τα κείμενα υπογράφονται από τον Ι. Κ. Μαζαράκη - Αϊνιάν.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, "η ιστορία της ελληνικής σημαίας αρχίζει από τους χρόνους της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης και διαμορφώνεται στα προεπαναστατικά χρόνια. Οι σημαίες αυτές ήταν διαφόρων χρωμάτων και έφεραν διάφορες παραστάσεις".

Στη συλλογή του "Εθνικού Ιστορικού Μουσείου" υπάρχουν σημαίες ελληνικές από την οθωμανική εποχή, την Επανάσταση του '21, την εποχή των βασιλιάδων Οθωνα και Γεώργιου, από τις Κρητικές επαναστάσεις, τα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 και 1878, την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας το 1881, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-'13 κλπ. Επίσης υπάρχουν και σημαίες που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας και των απελευθερωτικών αγώνων και ξένες σημαίες - λάφυρα των Ελλήνων από την Επανάσταση του '21 έως και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ