Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εμπλοκή πριν τη συνάντηση στο Ραμπονιγιέ
  • "Δεν είχαν κατάλληλα έγγραφα", υποστήριξαν οι σερβικές αρχές, που αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών να αναχωρήσει για τη Γαλλία
  • Παρά τις απειλές των δυτικών δυνάμεων για την αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων, η Ρωσία διατείνεται πως θα επιτευχθεί τελικώς "πολιτική" λύση...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εμπλοκή στη διαδικασία αποχώρησης της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού" προκάλεσε χτες το Βελιγράδι. Αφορμή στάθηκε η άρνηση των σερβικών αρχών να επιτρέψουν στην πενταμελή ομάδα των αυτονομιστών να αναχωρήσει μαζί με τα άλλα μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας, με επιχείρημα ότι τα άτομα δεν είχαν τα "απαραίτητα έγγραφα".

Το ζήτημα αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις μελών της 16μελούς αλβανικής αντιπροσωπείας. Για παράδειγμα, ο Βετόν Σουρόι (μέλος της αντιπροσωπείας) δήλωσε ότι δε θα έφευγε κανείς από την Πρίστινα δίχως την πενταμελή αντιπροσωπεία των αυτονομιστών.

Νωρίς το απόγευμα, ένα C-130 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινας για να μεταφέρει την αλβανική αντιπροσωπεία στο Ραμπονιγιέ.

Ο Γκαμπριέλ Κελέρ - υπ' αριθμόν δύο της Αποστολής Επαλήθευσης, που είχε συναντηθεί προχτές με μέλη των ανταρτών για να τακτοποιήσουν τα τεχνικά θέματα του ταξιδιού - ήταν παρών στο αεροδρόμιο για να οργανώσει την αναχώρηση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το Βελιγράδι δεν έχει δώσει το "πράσινο φως" για την αναχώρηση της 16μελούς αντιπροσωπείας. "Διεξάγονται διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά σίγουρα η απόφαση, για να επιτραπεί να φύγουν όλοι, θα ληφθεί από το Βελιγράδι" κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαπραγματευόμενων

Ωρες πριν ανακοινωθεί το παραπάνω περιστατικό, ο Ισμαήλ Μουσταφά, εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Ενωσης Κοσσόβου" (παράταξη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα), επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνει στη Γαλλία θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας και την έλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Ομως, αυτές ακριβώς οι θέσεις βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετη τη σερβική κυβέρνηση. Είναι μάλιστα ενδεικτική η σύνθεση της σερβικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο Ραμπονιγιέ...

Απαρτίζεται από τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, που θα είναι και ο επικεφαλής, ο Νικόλα Σαϊνοβιτς (αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), και στελέχη κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συμμαχίας του Βελιγραδίου, όπως ο Βλαντιμίρ Σταμπούκ, ο Βλάνταν Κούτλεσιτς και ο Βόγισλαβ Ζίβκοβιτς. Τα υπόλοιπα οκτώ μέλη της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου είναι εκπρόσωποι άλλων εθνικών κοινοτήτων του Κοσσοφοπεδίου, (δηλαδή των κοινοτήτων Μουσουλμάνων, Τούρκων, Αθίγγανων και Σέρβων)...

Στο μεταξύ, ενώ οι δυτικές δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις τους προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιό τους για την αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, η Ρωσία προσπάθησε χτες να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι επικείμενες (εκτός απροόπτου) συνομιλίες στο Ραμπονιγιέ της Γαλλίας θα καταλήξουν στην εξεύρεση μίας "πολιτικής" λύσης και ότι δε θα οδηγήσουν απαραίτητα στην αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο! "Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ο μόνος παραγωγικός δρόμος είναι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης. Η Ρωσία έστειλε την αντιπροσωπεία της στις διαπραγματεύσεις και θα είμαστε πολύ δραστήριοι στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης", είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης από τους διαπραγματευτές να λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, παράλληλα με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Κοσσυφοπεδίου. Οπως κατέληξε: "Υπάρχει μια πολιτική δυναμική, καθώς και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση για την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή είναι πιθανώς λίγο πρώιμη"...

Τι θα συμβεί σήμερα στο Ραμπονιγιέ;

Εάν όλα πάνε καλά και φθάσουν όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών στο Ραμπονιγιέ της Γαλλίας, τότε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, θα είναι σε θέση να κηρύξει την έναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος θα καλέσει επισήμως τους Σέρβους και Αλβανούς διαπραγματευτές να επιλέξουν την ειρήνη, επικαλούμενος πως αυτή η συνάντηση θα είναι μία από τις "τελευταίες ευκαιρίες" για τον τερματισμό της κρίσης στο Κόσσοβο.

Επιπλέον, στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι η διακήρυξη αρχών της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι "διαπραγματεύσιμη". Γιατί; Επειδή, όπως είπε: "Είναι η διακήρυξη αρχών που υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή η Ομάδα Επαφής στο Λονδίνο και η οποία, μαζί με τις προτάσεις για ένα μεταβατικό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο (...), αποτελεί τη βάση για μία ειρηνική λύση και για μία θετική έκβαση των συνομιλιών του Ραμπονιγιέ".

Τέλος, το ΝΑΤΟ υπενθύμισε και πάλι στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές του Κοσσόβου ότι είναι έτοιμο να βομβαρδίσει "αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους" στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο στο Ραμπονιγιέ.

Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, Κλάους Νάουμαν, απείλησε, μάλιστα, ότι ακόμη και αν αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, πιθανότατα θα... χρειαστεί η ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα αποτελείται από 25.000-30.000 άνδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ