Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη η Κρατική Δούμα με 308 ψήφους υπέρ ενέκρινε στην τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1999, παρότι στις παραμονές στους διαδρόμους της Δούμας είχε διαδοθεί η φήμη ότι είναι ήδη έτοιμο διάταγμα για την απομάκρυνση ορισμένων υπουργών, για παράδειγμα, του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μασλιουκόφ και του υπουργού Γεωργίας Γκενάντι Κουλίκ. Τελικά, όμως, και ο προϋπολογισμός πέρασε το τελευταίο εμπόδιο, αν και οι βουλευτές και οι υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι είναι μη ρεαλιστικός. Στη συνεδρίαση της Δούμας παραβρέθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση της χώρας. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Πριμακόφ ευχαρίστησε τους βουλευτές "για την ιστορική πράξη της έγκρισης του προϋπολογισμού, που δε σημαίνει απλώς πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά δημιουργεί νέο πεδίο δραστηριότητας".

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τις βασικές κατευθύνσεις της δράσης της κυβέρνησης. Πριν απ' όλα πρόκειται για τη στήριξη του πραγματικού τομέα της οικονομίας. Θα επιταχυνθεί η δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης της Ρωσίας, η οποία καλείται να αλλάξει θεμελιακά τη χρηματοδότηση των αποτελεσματικών βραχυπρόθεσμων σχεδίων ανάπτυξης. Θα ενεργοποιηθεί η δημιουργηθείσα ήδη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης των Τραπεζών, με σκοπό την εξυγίανση του δημοσιονομικού συστήματος. Θα δοθεί γενικά έμφαση στη χρηματοδότηση και την οργάνωση της κρατικής στήριξης των κλάδων προτεραιότητας για την υποστήριξη της ντόπιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και του ντόπιου παραγωγού.

Σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία, ο Πριμακόφ σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξή της. Ηδη το ύψος της ομοσπονδιακής στήριξης της αγροτικής οικονομίας θα ανέλθει στα 9,3 δισ. ρούβλια. Η κρατική ρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του ντόπιου παραγωγού, στην κατεύθυνση της εφαρμογής στοχοπρσηλωμένης τελωνειακής και φορολογικής πολιτικής. Ο Πριμακόφ υποσχέθηκε ότι μετά την έγκριση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα κάνει το παν να ενισχύσει την κατάσταση στον κοινωνικό τομέα, να κάνει την οικονομία ακόμα πιο κοινωνικά προσανατολισμένη, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καταβολή των μισθών και συντάξεων. Ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Γενάρη καταβλήθηκαν όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Εχουν ήδη εξαλειφθεί όλα τα χρηματικά χρέη προς τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα χρέη για την καταβολή των συντάξεων θα εξοφληθούν προς τα μέσα του χρόνου.

Από την άλλη μεριά, το ζήτημα της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού κλπ. θα λυθεί από κοινού με τα τοπικά όργανα της εξουσίας, τα οποία πρέπει να αναλάβουν το μερτικό τους στην καταβολή των μισθών. Ο Πριμακόφ καταχειροκροτήθηκε όταν τόνισε: "Εχουμε την υποχρέωση να προασπίσουμε το δικαίωμα του ανθρώπου να λαμβάνει το μισθό για την εργασία του. Είναι ένα από τα κύρια δικαιώματα. Και αυτό θα γίνει". Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την πάλη κατά της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και άλλων φαινομένων. Θα χρειαστεί όμως τη βοήθεια της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινητοποιηθούν και τα νομοτελεστικά όργανα. "Πρόκειται για μια σειρά από λάθη, από μια σειρά, αν θέλετε, και από εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια των ιδιωτικοποιήσεων, στην επιτάχυνση της χρεοκοπίας επιχειρήσεων κλπ. Θα ξεκαθαρίσουμε αυτή την υπόθεση", είπε αποφασιστικά ο Πριμακόφ και τόνισε ότι κύρια συνθήματα στη δράση της κυβέρνησης θα είναι: "Σταθεροποίηση, συναίνεση, υγιής, σταθερή ομοσπονδιακή οργάνωση, ρωσική εθνική αξιοπρέπεια". Τέλος, το γεγονός της υιοθέτησης του προϋπολογισμού της χώρας θεωρείται από τους παρατηρητές ως η πρώτη μεγάλη νίκη του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ