Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσωπο

Μορίς Παπόν

Για δεύτερη φορά, τους τελευταίους μήνες, ο 73χρονος Μορίς Παπόν βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά από τη θέση του εγκαλούντος μετά την κατάθεση μήνυσης για συκοφαντία σε βάρος Γάλλου ιστορικού. Ο Παπόν καταδικάστηκε πριν από μερικούς μήνες για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπορντό για την ανάμειξή του στη σύλληψη δεκάδων εκατοντάδων Γαλλοεβραίων και τη μεταφορά τους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επιτετραμμένος της κυβέρνησης Βισύ στην επαρχία της Γιρονδίας στη δεκαετία του 1940.

Ενώ αναμένει την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσαν οι συνήγοροί του, ο Παπόν επανήλθε ενώπιον των δικαστηρίων ζητώντας την καταδίκη Γάλλου ιστορικού, ο οποίος, με άρθρο του στην εφημερίδα "Λε Μοντ", υποστήριξε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε, ο Παπόν έχει και προσωπική ευθύνη για τη σφαγή εκατοντάδων Αλγερινών διαδηλωτών, σε συλλαλητήριο της 17ης Οκτωβρίου 1961. Μέχρι σήμερα, πέπλο σιωπής αλλά και άγνοιας καλύπτει τα γεγονότα του συλλαλητηρίου, όπως επίσης και τα τεκταινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του γαλλο - αλγερινού πολέμου, αν και σειρά διακεκριμένων διανοουμένων έχουν, επανειλημμένως, στιγματίσει τόσο τη γαλλική πολιτική όσο και τη στάση που τήρησε η κοινή γνώμη της χώρας.

Εκτός, πάντως, από την πολιτική και ιστορική σημασία της νέας δικαστικής αναμέτρησης, ο Μορίς Παπόν ευελπιστεί σε μια απόφαση υπέρ του, η οποία θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα δεδικασμένου, κατά την επανεξέταση της καταδίκης του από το Δικαστήριο του Μπορντό.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ