Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΟΦΤΕΞ
Και "προίκα" στην πολυεθνική

Ενα χρόνο μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών (κατατέθηκαν τρεις) για την εξαγορά της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ,αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν απλώς να ξεπουλήσει την εταιρία και να απαλλαγεί από τους 2.300 εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει, με οποιονδήποτε ακόμη και με τον πλέον σκανδαλώδη τρόπο, τα συμφέροντα των ξένων ανταγωνιστικών εταιριών.

Σήμερα, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής δραστηριότητας γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ, μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης από μέρα σε μέρα αναμένεται να... στεφθούν με επιτυχία, αφού και το ξεπούλημα θα έχει ολοκληρωθεί και με ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα έχει ξεμπερδέψει. Ηδη ως αυτή τη στιγμή, εφτακόσιοι εργαζόμενοι έχουν χάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη δουλιά τους, ενώ άλλοι 400 περιμένουν από ώρα σε ώρα να απολυθούν με... κίνητρα,επειδή ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν οι Αμερικανοί αγοραστές είναι μόλις 1.275 και αυτές προσωρινά. Ομως δεν είναι μόνο αυτά. Οσοι εργαζόμενοι απομείνουν - σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι Αμερικανοί - θα υποχρεωθούν να κινηθούν στο ρυθμό των αντεργατικών μέτρων που σκοπεύουν να επιβάλουν οι νέοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι απαιτούν μεταξύ άλλων και την πλήρη "αναδιάρθρωση" των ειδικοτήτων με το κλείσιμο τμημάτων, αλλά και την κατάργηση βασικών εργατικών κατακτήσεων.

Το παιχνίδι ήταν στημένο

Από τη στιγμή που δρομολόγησε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, έχουν συντελεστεί μια σειρά εγκληματικές στην ουσία τους ενέργειες για την απαξίωσή της εταιρίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από το 50% του μεριδίου της αγοράς που κατείχε η ΣΟΦΤΕΞ, σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να αντιπροσωπεύει μόλις το 28% της αγοράς. Το χορό της υπονόμευσης τον άρχισε η Εθνική Τράπεζα,η οποία εκτελώντας κυβερνητικές οδηγίες, τον Οκτώβρη του 1996 μπλοκάρισε τις επιταγές της εταιρίας, επιδιώκοντας τον οικονομικό της στραγγαλισμό, με αποτέλεσμα, λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του '97, να τεθεί η επιχείρηση τέσσερις μήνες εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Ηταν το πρώτο βαρύ πλήγμα που είχε δεχτεί η ΣΟΦΤΕΞ, αφού άρχισαν να "εξαφανίζονται" τα προϊόντα της από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αμέσως μετά ακολούθησαν και άλλα απανωτά χτυπήματα. Απολύθηκαν περίπου 700 εργαζόμενοι για να προχωρήσει η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Το καλοκαίρι του '98, ενώ αναμενόταν η πώληση της εταιρίας, πάλι λόγω έλλειψης πρώτων υλών, η ΣΟΦΤΕΞ υπολειτουργούσε. Το περασμένο φθινόπωρο, οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν ωμά για να συναινέσουν στην απόλυση 350 εργαζομένων, με κάποια ψευτοκίνητρα. Από μέρα σε μέρα, όταν ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς αγοραστές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απόλυση αυτών των 350 εργαζομένων.

Σκάνδαλο ολκής

Για να επιτευχθεί όμως το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ στην αμερικανική "Λόκριτς",έχουμε μια σειρά εξελίξεις που όλες μαζί συνθέτουν ένα σκανδαλώδες παζλ, το οποίο, με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αγγίζει και τα όρια της νομιμότητας. Αν επιχειρήσει κανείς να συνθέσει τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στο προσύμφωνο πώλησης που κατατέθηκε στη Βουλή μετά από αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου και Μπάμπη Αγγουράκη,η ΣΟΦΤΕΞ φέρεται να πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων (περίπου 36 δισ. δρχ.). Από αυτά, ο αγοραστής καταβάλλει ως προκαταβολή 7,5 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί μετά από 10 χρόνια με ετήσιες δόσεις. Ομως τα παραπάνω αναιρούνται από τις αναφορές της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου,"για σημερινή αξία της ΣΟΦΤΕΞ 11,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και για αντίστοιχο τίμημα που πρέπει να καταβάλουν οι αγοραστές στην περίπτωση που προτίθενται να την αγοράσουν μετρητοίς".

Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει και η αναφορά περί αποπληρωμής πριν τη δεκαετία με προεξοφλητικό επιτόκιο 25%. Είναι φανερό ότι το σκάνδαλο φαντάζει να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού αυτή την περίοδο τα προεξοφλητικά επιτόκια των αντίστοιχων τίτλων δεκαετίας του δημοσίου είναι στα όρια του 7%! Αυτά φυσικά δεν αναφέρονται στο προσύμφωνο, αλλά με βάση πληροφορίες, περιλαμβάνονται σε συνοδευτικά κείμενα του προσυμφώνου και δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Πέρα όμως από το εξευτελιστικό τίμημα, όπως κι αν αυτό υπολογιστεί, επί της ουσίας οι αγοραστές δε θα καταβάλουν δραχμή! Τα 7,5 δισ. δρχ. που εμφανίζονται ότι θα καταβάλουν ως προκαταβολή του τιμήματος με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αντισταθμίζονται από τα 5,5 δισ. δρχ. κυκλοφορούντος ενεργητικού της επιχείρησης, που οι αγοραστές δέσμευσαν για λογαριασμό τους και το οποίο ανά πάσα στιγμή είναι ρευστοποιήσιμο. Ακόμα, είναι και τα 3,5 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλει μελλοντικά σε συνταξιοδοτήσεις ή και αποζημιώσεις εργαζομένων που ενδέχεται να απολυθούν από τον νέο εργοδότη.

Οπως προκύπτει από το προσύμφωνο, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών που δεσμεύεται να καταβάλει αποζημίωση στο ύψος των απαιτήσεων των αγοραστών στην περίπτωση που δικαιωθεί από τα δικαστήρια ο πρώην ιδιοκτήτης της ΣΟΦΤΕΞ, ο Κεφάλας,υποχρεούται εκβιαστικά ακόμα και το υπουργείο Παιδείας (τίθεται όρος στο προσύμφωνο) να προμηθεύεται αποκλειστικά τα σχολικά βιβλία από το εργοστάσιο της Δράμας της ΣΟΦΤΕΞ. Διαφορετικά, αναφέρεται, το εργοστάσιο θα κλείσει!

Στον "αέρα" και οι θέσεις εργασίας

Ανυπόστατοι αποδεικνύονται και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης περί διασφάλισης έστω των 1.275 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια.Στο προσύμφωνο οι αγοραστές κάνουν λόγο για δεκαοχτάμηνη δέσμευση διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αλλά και σε αυτό το διάστημα μπορούν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, "είτε από φυσικά αίτια, είτε από απολύσεις λόγω παραπτωμάτων, είτε από πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης" που θα εφαρμόσει η εταιρία. Οσο για τη δέσμευση των αγοραστών για τρίχρονη λειτουργία της επιχείρησης, στην πράξη καταργείται επίσης, καθώς τους δίνεται το δικαίωμα να προχωρήσουν από την επομένη κιόλας της εξαγοράς σε μεταβίβαση μετοχών ή και πώληση περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία συνέπεια!Επίσης, οι επενδύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος και που υποτίθεται ότι θα είναι ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων την πρώτη εξαετία, σύμφωνα με το προσύμφωνο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν στην ίδια τη ΣΟΦΤΕΞ, αλλά μπορούν να γίνουν σε θυγατρικές επιχειρήσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ...προδιαγεγραμμένη τροχιά διάλυσης (2000-07-09 00:00:00.0)
Κάτι παραπάνω από σκάνδαλο! (1998-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ