Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακόμα πιο φτωχοί οι συνταξιούχοι

Βαρύ τίμημα έχουν πληρώσει οι συνταξιούχοι της χώρας εξαιτίας της αποσύνδεσης των συντάξεων από την εξέλιξη των μισθών και της σκληρής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις. Μόνο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αμείβονται με τα κατώτερα όρια - αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία - έχουν χάσει ο καθένας απ' το '91 μέχρι τέλος του '98, από 1,423 εκατ. δραχμές. Με τις εξαγγελθείσες... αυξήσεις στις συντάξεις για το '99, οι απώλειες για τον κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια θα εκτιναχτούν στο 1,714 εκατομμύρια δραχμές.

Σε πρόσφατες εγκυκλίους των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας προς τις διοικήσεις όλων των Ταμείων, προβλέπεται να δοθεί 1,4% διορθωτικό ποσό για το '98, λόγω διαφοράς περσινών αυξήσεων από τον επίσημο πληθωρισμό. Επίσης αυξήσεις πείνας για το '99, σε ποσοστό 2,5%, για συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές το μήνα. Για τις μεγαλύτερες συντάξεις και για το ποσό άνω των 250.000 δραχμών, η αύξηση θα είναι 2%.

Οι "γενναιόδωρες" αυτές αυξήσεις ισοδυναμούν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με 40 - 80 δραχμές τη μέρα. Οπως οι ίδιοι οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν, όχι μόνο δε φτάνουν να καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια των κοινωφελών Οργανισμών και την ακρίβεια, αλλά ούτε και για ένα κουλουράκι.

Για τους συνταξιούχους αγρότες η κυβέρνηση... απλόχερα δίνει ποσοστό αύξησης 3,9%, που μεταφράζεται σε 1.209 δραχμές το μήνα. Οσο για τις συντάξεις των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων, το ποσοστό αύξησης θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αρκεί να συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των εισφορών, όμως συνολικά διορθωτικό και αύξηση δε θα ξεπερνούν το 5%. Στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες προβλέπεται αύξηση 8%.

Από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων μέχρι σήμερα οι κατώτερες συντάξεις από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη που ισοδυναμούσαν, έχουν πέσει στα 16,8 ημερομίσθια.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τη διαφορά αυτή έρχεται να την καλύψει το διαβόητο επίδομα ΕΚΑΣ. Το επίδομα αυτό δεν ενσωματώνεται στη σύνταξη και ουσιαστικά δείχνει την κατεύθυνση της κυβέρνησης να χτυπήσει τις συντάξεις μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα. Πέρα απ' αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες.

Αποκαλυπτικά εδώ τα στοιχεία του ΙΚΑ: Από τους 560.000 συνταξιούχους ΙΚΑ με τις κατώτερες συντάξεις, μόνο 220.000 παίρνουν το ΕΚΑΣ. Ομως και απ' αυτούς μόνο οι μισοί, δηλαδή περίπου 110.000, παίρνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ