Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύπλευρες... αντιδράσεις

Συγκερασμό απόψεων των μελών του, αλλά και των καταγγελιών, για τον τρόπο που τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αντιμετώπισαν και πρόβαλλαν τα γεγονότα της υπόθεσης Οτσαλάν, επιχείρησε να κάνει, χθες, με μια γενική και ασαφή ανακοίνωση, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος Παύλος Σούρλας και μέλη του ΕΣΡ, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκαν να διευκρινίσουν βασικά σημεία της ανακοίνωσης, που αφορούν τις "αντιδράσεις πολλών πλευρών", για τις οποίες "δέκτης" έγινε το ΕΣΡ, καθώς και στην "ανησυχία" μελών του ΕΣΡ για τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης Οτσαλάν. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το ΕΣΡ έχει ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κασέτες με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, από τις 15 έως τις 28 του Φλεβάρη, περίοδο που ως γνωστόν κυριαρχούσε στην ειδησεογραφία η υπόθεση του προέδρου του PΚΚ.

Το ΕΣΡ στη χθεσινή του συνεδρίαση, μετά από παρεμβάσεις και μελών του, συζήτησε το θέμα Οτσαλάν και την προβολή του από τα ΜΜΕ. Κατέληξε σε ομόφωνη, όπως υπογραμμίστηκε, ανακοίνωση, η οποία εκτός από το θέμα Οτσαλάν περιλαμβάνει και την "πρωτοβουλία" του ΕΣΡ για τη σύνταξη κανόνων δεοντολογίας και αυτοδέσμευσης. Το ΕΣΡ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "έγινε δέκτης αντιδράσεων από πολλές πλευρές και της ανησυχίας μελών του για τον τρόπο κάλυψης των πρόσφατων γεγονότων της υπόθεσης Οτσαλάν, από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα". Το ΕΣΡ "παρακολουθεί άγρυπνα όπως οφείλει, την τήρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών, της αντικειμενικότητας, του πλουραλισμού και της ίσης μεταχείρισης στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ". Σημειώνεται, επίσης, η "πρωτοβουλία" που έχει αναλάβει το ΕΣΡ, για την εκπόνηση και εφαρμογή "κωδίκων δεοντολογίας και αυτοδέσμευσης", τόσο όσον αφορά στην παρουσίαση των ειδήσεων, αλλά και γενικά των ενημερωτικών εκπομπών. Οι κώδικες δεοντολογίας και αυτοδέσμευσης, συνδέονται και με την περίοδο των εκλογών, αφού στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εφαρμογή τους, αφορά και στην "παρουσία των κομμάτων και των υποψηφίων τους κατά την προεκλογική περίοδο".

Χθες, επίσης, είχαν κληθεί στο ΕΣΡ εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ και SKAI. O πρώτος μετά από καταγγελίες για την εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί" και ο δεύτερος μετά από καταγγελία στρατηγού, που εφέρετο ότι παρενοχλούσε νεαρή γυναίκα. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ ζήτησε αναβολή της συζήτησης, ενώ ο SKAI θα υποβάλει τις αμέσως επόμενες μέρες υπόμνημα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύωρη πρώτη συνάντηση που είχε το ΕΣΡ με εκπροσώπους της "Multichoice", της εταιρίας που έχει υποβάλει αίτηση για άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης. Το ΕΣΡ διατύπωσε προς τους αιτούντες ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οικονομικά θέματα, τεχνικά ζητήματα, καθώς και στην πληρότητα του προγράμματος. Τα ζητήματα αυτά, χρήζουν διευκρινίσεως και για το λόγο αυτό δόθηκε στη "Multichoice" "εύλογος χρόνος" - όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Σούρλας - για να προσκομίσει τα συμπληρωματικά στοιχεία.

Κ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωμές κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των ΜΜΕ (2000-01-06 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στη Multichoice (1999-05-21 00:00:00.0)
Με τις ...οδηγίες της Διακομματικής (1999-05-14 00:00:00.0)
Κασέτες ζητά το ΕΣΡ (1998-11-07 00:00:00.0)
"Μείζον" θέμα η διαφάνεια (1998-09-17 00:00:00.0)
Στο "κέντρο" οι παραβιάσεις (1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ