Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΔΡΥΣ
"Κοινωνική συναίνεση" στο πρώτο πλάνο

Κοινωνική συναίνεση για την επίτευξη του αποκαλούμενου "εθνικού στόχου" της σύγκλισης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), αξίωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς από το βήμα ημερίδας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΑ), σε ομιλία του με θέμα "Η μελετούμενη αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας".

Οπως τόνισε συγκεκριμένα, "είναι η ώρα που όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους καλούνται να καταβάλλουν έμπρακτα τη συμμετοχή τους για την επίτευξη ενός στόχου που δεν είναι αυτοσκοπός, είναι όμως ζωτικός και κρίσιμος για την εξασφάλιση των όρων της κοινωνικής ευημερίας. Είναι ο στόχος της σύγκλισης στην ΟΝΕ".

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε στην προσήλωση της κυβέρνησης "στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της σύγκλισης" και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Σε ό,τι αφορά την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση και τον "κοινωνικό διάλογο" - παρωδία που έχει ξεκινήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις κυβερνητικές προθέσεις, περιοριζόμενος σε θεωρητικές προσεγγίσεις του περιεχομένου της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των "αντικειμενικών κριτηρίων" φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, υποστηρίζοντας ότι "η προσαρμογή του φορολογικού μας συστήματος στις ανάγκες λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσει ένα ειδικό θέμα του διαλόγου για τη μεταρρύθμισή του".

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αναμένεται να καταργηθεί από το 2000, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα άλλο αντίστοιχο σύστημα, που θα προβλέπει επίσης κατώτατα όρια δηλωθέντων εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ