Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνεχιζόμενα πλήγματα στις "ζώνες"

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Νέο κύκλο επιδρομών κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών πραγματοποίησαν, χθες το πρωί, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούσαν πάνω από τη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή του Κόλπου και διαπραγματεύεται σειρά στρατιωτικών συμφωνιών με τις αραβικές χώρες.

Με βόμβες ακριβείας κατευθυνόμενες με λέιζερ, χτύπησαν, χθες, το πρωί, ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία, όπως υπογράμμισε Αμερικανός εκπρόσωπος, "βρίσκονταν σε θέση αυτοάμυνας διότι εγκλωβίστηκαν από τα ιρακινά ραντάρ". Εκτός από τη γνωστή, πλέον, δικαιολογία, ο αντισυνταγματάρχης Στιβ Κάμπελ, τόνισε ότι τα αμερικανικά μαχητικά επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας ενώ απέφυγε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης για νεκρούς και τραυματίες από τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές στο Β. Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ιρακινής ηγεσίας που μεταδόθηκαν από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη το Σάββατο τραυματίστηκαν πολλοί Ιρακινοί πολίτες ενώ από τα χθεσινά πλήγματα έχασε τη ζωή του, τουλάχιστον, ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Την ίδια στιγμή, ο Ουίλιαμ Κοέν συνεχίζει την περιοδεία του σε χώρες του Κόλπου φθάνοντας, χθες, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Σεϊκ Ζαϊντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχάγια. Εκτός από το κεντρικό ζήτημα της "πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί ενάντια στην ιρακινή επιθετικότητα", ο Κοέν επιβεβαίωσε τη, σχεδόν σίγουρη, υπογραφή της συμφωνίας αγοράς αμερικανικών όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Αμπού Ντάμπι έχει παραγγείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και πυραύλους, αξίας μεγαλύτερης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πηγές, ανάλογες αγορές από τις ΗΠΑ προτίθενται να κάνουν η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, με το πρόσχημα του αμυντικού εξοπλισμού ενώπιον μιας στρατιωτικής ιρακινής αλλά και ιρανικής απειλής! Ο Κοέν, μέχρι την Παρασκευή που θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, θα επισκεφθεί, επίσης, το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ