Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ακαρπες, προς το παρόν, οι πιέσεις...
  • Φίσερ και Χιλ απέτυχαν χτες να πείσουν Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς να υπογράψουν την αμερικανική συμφωνία "ειρήνης"
  • Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ
  • Σε έξαρση οι συγκρούσεις στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τις έντονες πιέσεις των διπλωματικών αξιωματούχων των χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής", καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επέλθει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ετσι, ενώ απομένει μια βδομάδα μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών στη Γαλλία, οι αυτονομιστές Αλβανοί εξακολουθούν να μην υπογράφουν προκαταβολικά τη συμφωνία των Αμερικανών, προβάλλοντας σοβαρές ενστάσεις για τον αφοπλισμό των ανταρτών του "KLA" και τη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτικό κόμμα, αλλά και την ενδεχόμενη συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στο σώμα πολυεθνικών δυνάμεων που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ. Οι αξιωματούχοι του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εμμένουν στις γνωστές αντιρρήσεις τους, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο θα θεωρηθεί "εισβολή". Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στη μεθόριο της πολυτάραχης επαρχίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας μαίνονται ασταμάτητες.

Η άρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να υπογράψουν την "ειρηνευτική" συμφωνία προτού ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στη Γαλλία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των αυτονομιστών με τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον, Κρίστοφερ Χιλ. Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, οι διοικητές των ανταρτών του "KLA" θεωρούν μείζονα προβλήματα, πρώτον, το ενδεχόμενο αφοπλισμού τους με προοπτική τη μετατροπή της ανταρτικής οργάνωσης σε πολιτική και, δεύτερον, την πιθανότητα συμμετοχής Ρώσων στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό το τελευταίο μπορεί να κρύβει"είδηση": Οτι, δηλαδή, οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να συζητούν σοβαρά την πρόταση των Γιουγκοσλάβων να αποσταλούν πολυεθνικές δυνάμεις με τη συμμετοχή φιλικών προς το Βελιγράδι χωρών (όπως της Ρωσίας!)... όχι απαραίτητα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ (την οποία απορρίπτει το Βελιγράδι), αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ... Οψόμεθα...

Την ίδια περίπου ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, επιχειρούσε να πείσει τους αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αποδεχτούν τη συμφωνία, προβάλλοντας ως κυριότερο "επιχείρημα" την απειλή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Οπως, όμως, προβλεπόταν, και αυτή η προσπάθεια του Φίσερ απέβη άκαρπη, καθώς, λίγη ώρα αργότερα, η γιουγκοσλαβική προεδρία σημείωνε ότι το Βελιγράδι θα θεωρήσει εισβολή οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων, με σκοπό την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας. Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, τονιζόταν πως η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση "είναι έτοιμη να επαναλάβει το διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο", υπό τον όρο ότι η Ευρώπη θα διακόψει κάθε υποστήριξη προς τους Αλβανούς αντάρτες. Ενδιαφέρον, σημείο, της ίδιας ανακοίνωσης, το αίτημα για άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν πως η "Ομάδα Επαφής" έχει βάλει νερό στο κρασί της, προκειμένου να πετύχει - όπως, άλλωστε, φαίνεται... - τον πολυπόθητο στόχο της υπογραφής μίας συμφωνίας για το Κόσσοβο;

Μία σοβαρή απάντηση σ' αυτό το ερώτημα ενδεχομένως να δοθεί σήμερα, οπότε αναμένεται στο Βελιγράδι ο γνωστός Αμερικανός "διπλωμάτης" των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Χόλμπρουκ θα έχει συνομιλίες με τον ίδιο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά τον Φίσερ, ο Χόλμπρουκ θα πει στον Μιλόσεβιτς ότι ή θα δεχτεί τη συμφωνία που προτείνουν οι ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής των 28.000 ξένων στρατιωτών) ή τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο ο Χόλμπρουκ να κρατά κάποιον "κρυφό άσο" στο μανίκι του...

Συνάντηση Σολάνα - Σιράκ

"Το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να έχει την κάλυψη του ΟΗΕ για μία πιθανή ένοπλη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ χτες στο Παρίσι.

"Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργήσει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις... που θα ενεργήσουμε με την ομοφωνία (μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ), εάν υπάρξει εμπόδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε ο Σολάνα, προσθέτοντας το ΝΑΤΟ δε θεωρεί πως έχει παγκόσμια εντολή, αλλά ότι η ζώνη ενδιαφέροντός του περιλαμβάνει τις 16 χώρες - μέλη και όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τέλος, δήλωσε "συγκρατημένα αισιόδοξος" για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.

  • Οι σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν και χτες στη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός αυτονομιστή αντάρτη, ενός Σέρβου και τον πυρπολισμό δεκάδων σπιτιών. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ανταρτών "ΚΟΣΟΒΑ ΠΡΕΣ", οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χτες χρήση βαρέων όπλων γύρω από τα χωριά Γκλομπότσικα, Στράζα, Ιβάγια και Πουστενικ. Η Γκλομπότσικα απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Από το Βελιγράδι, το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι το πτώμα ενός άνδρα, που είχε δεχτεί εννέα σφαίρες, βρέθηκε την Κυριακή στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο δρόμο που συνδέει την Ντιακοβιτσα με το Πρίζρεν. Τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έγιναν γνωστά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ