Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Αυτοδιοίκηση" για κράτος - στρατηγείο

Τις παρεμβάσεις για τη "μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης", όπως ονομάζει η κυβέρνηση τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών της, ανέλυσε χτες η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου και παραβρέθηκε. Στόχος - όπως είχε δηλώσει όταν ανακοίνωσε πως θα παραβρεθεί στα συμβούλια και των 13 Περιφερειών της χώρας - να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης σε περιφερειακό επίπεδο των προγραμμάτων και παρεμβάσεων που επεξεργάζεται ή προωθεί το υπουργείο.

Οχι πως επρόκειτο να υπάρξει αντίδραση στις κεντρικές κατευθύνσεις - αφού οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών είναι διορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι - αλλά ένα ακόμη μάθημα για το ρόλο των Περιφερειών, τον έλεγχο, δηλαδή, και την εποπτεία της δράσης του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης δε βλάπτει... Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, η Β. Παπανδρέου επανέλαβε τους άξονες της κυβερνητικής μεταρρύθμισης, όπως αποτυπώνονται στα τέσσερα επίπεδα διοίκησης: Την Κεντρική Διοίκηση, την Περιφερειακή Διοίκηση, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επανέλαβε, επίσης, όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί ή αναμένονται, δείχνοντας παράλληλα το στόχο: Τη δημιουργία ενός κράτους - στρατηγείου. Ενός κράτους, δηλαδή, που κλείνει ασφυκτικά τη στρόφιγγα της αυτονομίας και αυτενέργειας στη λειτουργία και δράση των δήμων και των νομαρχιών. Αλλωστε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση, στόχο έχει την εγγύηση της υποταγής τους στις επιλογές του κράτους - στρατηγείου.

Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, η υπουργός Εσωτερικών, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως ολοκληρώνονται οι νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των υπουργείων. Πως θα προσληφθούν 330 ειδικοί επιστήμονες στις Περιφέρειες, η μηχανοργάνωση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα "Κλεισθένης". Για τις νομαρχίες είπε πως προετοιμάζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης για "τοπ προσωπικό των νομαρχιών", για την υποστήριξη της ΝΑ... Πως θα ενισχυθούν οι διαδικασίες ελέγχου των δήμων και των νομαρχιών. Για το νόμο που θεσμοθετεί Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη ΝΑ, είπε πως καθιερώνει την οικονομική αυτοτέλεια, τη στιγμή που ακόμα και φιλοκυβερνητικοί νομάρχες έχουν παραδεχτεί ότι τα χρήματα που τους δίνονται "φτάνουν" μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των νομαρχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ