Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Αποκαλύπτουν τα κυβερνητικά ψεύδη

Στην πεπατημένη των παραπλανητικών "ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης" υγρών καυσίμων βαδίζει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προχτές έδωσε στη δημοσιότητα για μια ακόμη φορά τιμές χαμηλότερες και από τις πραγματικές τιμές χονδρικής, που επιβάλλουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Αυτό προκύπτει από το σχετικό δελτίο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, σύμφωνα με το οποίο οι "ενδεικτικές τιμές" του υπουργείου για τις βενζίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι από 2,7% μέχρι και 9,1% χαμηλότερες από τις τιμές με τις οποίες προμηθεύονται τα καύσιμα οι πρατηριούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το υπουργείο συνιστούσε γι' αυτή τη βδομάδα τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ τις 195,2 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες πωλούσαν στη χονδρική προς 201,2 μέχρι και 209,6 δρχ. το λίτρο. Δηλαδή, η χονδρική τιμή που διαμόρφωσαν οι εταιρίες είναι υψηλότερη από τη λιανική που συνιστά το υπουργείο από 4% μέχρι 7,3%.

Οσο για την αμόλυβδη, οι αποκλίσεις μεταξύ της "ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης" και της πραγματικής χονδρικής που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βενζινοπώλες είναι από 3,4% μέχρι 9,1%. Συγκεκριμένα, η "ενδεικτική" του υπουργείου είναι 178,6 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες όμως την προμηθεύουν στους πρατηριούχους από 184,7 μέχρι 195 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται χονδρικώς από 69,6 μέχρι 72 δρχ. το λίτρο, το υπουργείο όμως θεώρησε σκόπιμο να συστήσει στους πρατηριούχους να το πωλούν προς 67,8 δρχ. το λίτρο. Δηλαδή φτηνότερα ακόμη και από την τιμή που αγοράζουν από τις εταιρίες, κατά 2,7% - 6,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ