Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΟΝΙΚΗΣ
Υποπτες διαρροές από τους υποψήφιους αγοραστές

Χλιαρή διάψευση από τη διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως, ότι ο Κωστόπουλος "τα βρήκε" με τον Λάτση (Eurobank) στο μοίρασμα της "λείας" της Ιονικής Τράπεζας

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στους ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ερίζουν για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής Τράπεζας, στην προοπτική του νέου τοπίου που διαγράφεται για την ελληνική τραπεζική αγορά στα επόμενα χρόνια και θα απαρτίζεται από 2 το πολύ 3 ομίλους. Στα πλαίσια αυτά χτες είδαν το "φως" της δημοσιότητας στην οικονομική εφημερίδα "Ναυτεμπορική" πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμμαχία ανάμεσα στους ομίλους Λάτση και Κωστόπουλου με στόχο την εξαγορά της Ιονικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο όμιλος Λάτση φέρεται να αγόρασε μεγάλο μειοψηφικό πακέτο της Alpha Τράπεζας Πίστεως με προοπτική την από κοινού διεκδίκηση της Ιονικής.Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για συμφωνία που έκλεισε προ ημερών στη Γενεύη κατά τη συνάντηση του δρα Σπ. Λάτση με τον πρόεδρο της Alpha Τράπεζας Πίστεως Ι. Κωστόπουλο.Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι το μάνατζμεντ της Ιονικής θα διατηρήσει η πλευρά της Πίστεως.

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως, κάνει μισή διάψευση του δημοσιεύματος - "δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Alpha Τράπεζας Πίστεως και του ομίλου Λάτση για την από κοινού διεκδίκηση της Ιονικής τραπέζης" - αναφέρει, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ των δύο ομίλων, στην προοπτική οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς άλλωστε, συγκλίνουν προς αυτή την άποψη, καθώς όπως αναφέρεται σχετικά, σχετικές συζητήσεις και επαφές μεταξύ εκπροσώπων των δύο ομίλων βρίσκονται σε εξέλιξη με ιδιαίτερη ένταση από τις 25 του περασμένου μήνα.

Ασχετα με το αν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, στόχος της ενδεχόμενης παραπάνω συμμαχίας είναι η μη διεκδίκηση από κοινού της προς πώληση Ιονικής Τράπεζας, η δρομολόγηση συνεργασιών και συμφωνιών μεταξύ ελληνικών τραπεζικών ομίλων, αλλά και μεταξύ αυτών και ξένων τραπεζικών ομίλων, είναι ένα το κρατούμενο για τα επόμενα χρόνια, μπροστά στην προοπτική δημιουργίας δύο - τριών τραπεζικών ομίλων που θα ελέγχουν την τραπεζική αγορά, όπως κατά κόρον εκτιμούν δημοσίως κυβερνητικοί και όχι μόνο αρμόδιοι παράγοντες. Ας μην ξεχνούμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σειρά για πώληση μετά την Ιονική θα έχει η Εμπορική, το άλλο μεγάλο "φιλέτο" των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικών ιδρυμάτων και η προοπτική αυτή δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους κατά το τρέχον διάστημα τους μεγάλους ιδιωτικούς ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής - η οποία δρομολογείται υπό τη σιωπηρή ανοχή του προ ενός έτους αγωνιζόμενου σωματείου εργαζομένων της Τράπεζας - να θυμίσουμε ότι οι τρεις υποψήφιοι μνηστήρες, για τους οποίους η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 26η Μάρτη, είναι η Τράπεζα Πίστεως, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Μιχάλης Σάλλας, σε χτεσινές του δηλώσεις με αφορμή τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για τη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 δισ. δρχ. περίπου, επανέλαβε ότι μέσα στους άμεσους στόχους της Πειραιώς "είναι βεβαίως η συμμετοχή στο διαγωνισμό και η διεκδίκηση της Ιονικής Τράπεζας", προβλέποντας ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μάρτη.

Η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς - η αμέσως προηγούμενη ολοκληρώθηκε στις αρχές Φλεβάρη - θα γίνει με την έκδοση 39.050.000 νέων ονομαστικών μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν κατά προτίμηση στους παλαιούς μετόχους με αναλογία 1 στις 2 παλαιές μετοχές, στην τιμή των 3.000 δρχ. ανά μετοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ