Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εισβολή" ή "έξοδος";

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου θα ξεπεράσει μέσα στο χρόνο τις 5.000 μονάδες, εκτίμησε προχτές ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σε μια προσπάθεια διατήρησης του ευνοϊκού κλίματος που υπάρχει στην οδό Σοφοκλέους και το οποίο ευνοεί τα επιχειρηματικά του σχέδια για τους επόμενους μήνες.

"Εισβολή 1,5 τρισεκατομμυρίου στο Χρηματιστήριο", διαλαλεί με το πρώτο της θέμα χτες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην ένταση των εντυπώσεων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν γύρω από τις προοπτικές του χρηματιστηριακού τζόγου.

***

Αρπαξε, λοιπόν, τον τίτλο, υπάλληλος του Κόκκαλη στον ΦΛΑΣ και προσπάθησε να συνδέσει τις εκτιμήσεις του σημερινού του αφεντικού με την "ενημέρωση" της εφημερίδας του πρώην αφεντικού του. Ο Κόκκαλης, είπε, είναι άνθρωπος που ξέρει και τα εσωτερικά και τα εξωτερικά, και όταν μίλαγε για τις 5.000 μονάδες, εννοοούσε ότι η καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα προσελκύσει τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό. Μια μέρα μετά, συνέχισε, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του προέδρου, αφού αποκαλύπτει πως 1,5 τρισ. είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στην οδό Σοφοκλέους.

***

Τόσο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, όπως και όλοι οι άλλοι και βεβαίως τα κατά καιρούς αφεντικά τους, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν. Επειδή όμως, όπως και να το κάνουμε οι εντυπώσεις που δημιουργούνται, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο, μπορεί να οδηγήσουν απλό κόσμο να κλαίει τις αποταμιεύσεις του, καλό είναι να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή υπευθυνότητα. Γιατί τα λέμε αυτά;

Πρώτον, επειδή ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι φανερό πως διατύπωσε μια άποψη για δικούς του λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η στήριξη που θέλει να προσφέρει στην κυβέρνηση Σημίτη.

Δεύτερον, επειδή ο τίτλος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αποτελεί μεγάλο ψεύδος. Η αλήθεια δε βρίσκεται στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, που μιλάει για κεφαλαιακή "εισβολή στο Χρηματιστήριο", αλλά σ' εκείνον της 21ης σελίδας, που βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους ομολογεί ότι "το Χρηματιστήριο μοιράζει κεφάλαια στις επιχειρήσεις"...

***

Δηλαδή; Δηλαδή, με απλά λόγια, οι τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο τζίρο που γίνεται καθημερινά στην οδό Σοφοκλέους, αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον να παρέμβουν στο παιχνίδι που γίνεται, μέσω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, και να αντλήσουν για δικό τους λογαριασμό αυτή τη φορά, τεράστια κεφάλαια. Αυτή είναι η άλλη όψη του Χρηματιστηρίου που λέει: Βρήκες από κάποιον στην αγορά 100 μετοχές και κερδίζεις; Αν δε θέλεις να χάσεις, πρέπει να αγοράσεις από τα ταμεία της επιχείρησης ακόμα 100 μετοχές... Τα τρισεκατομμύρια λοιπόν δεν "μπαίνουν", αλλά "βγαίνουν" από τη Σοφοκλέους.

Είναι κι αυτή μια μορφή του "φαύλου κύκλου" στον οποίο υποχρεώνεται να χορέψει όποιος, ακούγοντας τις σειρήνες του εύκολου κέρδους, αποφασίσει να κάνει το άλμα προς την οδό Σοφοκλέους.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ