Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
Αγωγή κατά του Οουενς στο Διεθνές Δικαστήριο;

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. -

Στην κατάθεση αγωγής κατά του διεθνούς μεσολαβητή Ρόμπερτς Oουενς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσανατολίζονται οι Σερβοβόσνιοι με αφορμή την ανακήρυξη της πόλης Μπρτσκό σε ουδέτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της σερβοβοσνιακής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε χτες ότι μια κοινοβουλευτική επιτροπή επιδιώκει την αναθεώρηση της απόφασης του Oουενς με μέσο την υποβολή αγωγής εναντίον του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της συνθήκης του Ντέιτον (1995).

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνεδρίαση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής των Σερβοβόσνιων σε μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η απόφαση του Oουενς για την πόλη του Μπρτσκό. Πάντως, η επιτροπή γνωστοποίησε την απόφασή της να διερευνήσει την πιθανότητα προώθησης της ίδιας υπόθεσης και σε ανάλογο θεσμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την έννοια ότι η παραβίαση της συνθήκης του Ντέιτον αποτελεί παραβίαση διεθνούς συμφωνίας.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι Σερβοβόσνιοι κατέθεσαν ήδη αγωγή κατά του Οουενς και εάν αυτή έγινε δεκτή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το θέμα προκλήθηκε όταν στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο διεθνής μεσολαβητής Ρόμπερτ Οουενς αποφάσισε να άρει τη διοίκηση της πόλης Μπρτσκό από τους Σερβοβόσνιους και να τη θέσει υπό την... κηδεμονία της διεθνούς κοινότητας.

Το ίδιο 24ωρο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο απέτρεψε με ανακοίνωσή της τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν προς τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα. Αφορμή γι' αυτή την ανακοίνωση αποτέλεσαν φόβοι της κυβέρνησης Κλίντον, ότι ίσως Αμερικανοί τεθούν στο στόχαστρο της βίας με αφορμή τις ΝΑΤΟικές απειλές, για εξαπόλυση αεροπορικών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ