Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ταραχές, συλλήψεις και πολιτικοί ελιγμοί

ΑΓΚΥΡΑ.-

Προτάσεις μομφής, δικαστική δίωξη κατά του πρώτου κόμματος της Βουλής, πέντε χιλιάδες συλλήψεις, ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιαρμπακίρ: Ηταν ένα ταραχώδες τριήμερο για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα - και όχι μόνο.

Χτες η αντιπολίτευση δεν τα κατάφερε για 40 ψήφους να "ταπεινώσει" τον Ετσεβίτ. Η πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει από κοινού οι ισλαμιστές του Κόμματος Αρετής (Φαζιλέτ, διάδοχο του Κόμματος Ευημερίας) και μια πλειάδα "δυσαρεστημένων" καταψηφίστηκε. Κι έτσι η χώρα οδεύει "κανονικά" (όσο μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί η λέξη για τούτη την περίοδο στην Τουρκία) για τις εκλογές της 18ης Απρίλη.

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, ο πρόεδρος της Βουλής και μέλος του κόμματος του Ετσεβίτ κατάφερε να αναβάλει την ψηφοφορία για άλλη πρόταση μομφής, που είχε σκοπό την αναβολή των εκλογών. "Αναβλήθηκε ώσπου η πρόταση μομφής να εγκριθεί από τη συνταγματική επιτροπή και να επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση", είπε.

Νωρίτερα, βέβαια, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε προειδοποιήσει ότι "υπάρχουν θεσμοί στην Τουρκία για να αποτρέψουν παράνομες (τέτοιες) κινήσεις" - αναφερόμενος, σε ποιους άλλους, τους στρατηγούς -, ενώ χαρακτήρισε τις προσπάθειες αναβολής των εκλογών "απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος".

Ταυτόχρονα, εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βουράλ Σαβάς, έκανε πράξη την απειλή του (πέρσι) και ζήτησε απαγόρευση του ισλαμιστικού κόμματος. Εστω και αν νωρίτερα ο αρχηγός του κόμματος, Ρετσάι Κιουτάν, είχε "διαμαρτυρηθεί" στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις "τακτικές" που εφαρμόζονται σε βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και "κατάχρηση εξουσίας" από υφιστάμενο του Σαβάς.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του Φαζιλέτ σημειώνονται, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες του Κόμματος της Αρετής τις τελευταίες μέρες να επιτύχει τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει για πέντε χρόνια την πολιτική δράση του Νετσμετίν Ερμπακάν. Εισαγγελέας βλέπει "σ' αυτό μια επιπλέον σχέση" μεταξύ του Κόμματος της Ευημερίας και του απαγορευθέντος το Γενάρη του 1998 Κόμματος της Αρετής.

Ηδη έχει κινηθεί η διαδικασία για να τεθεί υπό απαγόρευση το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, με το επιχείρημα ότι έχει σχέσεις με το PKK. Διαδικασία που χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες - ο Σαβάς ζήτησε ειδική άδεια για να το θέσει υπό προσωρινή απαγόρευση, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Ταραχές σημάδεψαν την Κυριακή το γιορτασμό του Νεουρόζ, του κουρδικού νέου έτους, που κατέστειλαν βίαια οι αστυνομικές αρχές. Εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1.000 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες 4 με 5 χιλιάδες (! ) στην υπόλοιπη χώρα, ειδικά στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου η πρόσβαση απαγορεύεται μετά τη σύλληψη Οτσαλάν... Πρόσχημα: ο "κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ