Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Αλληλέγγυοι στη δοκιμαζόμενη Σερβία

Οι ρουκέτες του ΝΑΤΟ, που "σκάβουν" τη Γιουγκοσλαβία και "θερίζουν" τη ζωή αμάχων, συνταράζουν την ψυχή μας, προκαλούν την οργή και αγανάκτηση του ελληνικού λαού, δηλώνει - ανάμεσα σε άλλα - ο Γιάννης Παττάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αλλά και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής από τη Θεσσαλία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Δήμαρχος Βόλου

"Οι δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, πήραμε, αυθόρμητα, την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε αύριο (σ. σ. σήμερα), ένα συλλαλητήριο, για να εκφράσουμε τη διάχυτη ανησυχία και την αντίθεση του λαού μας, στην επέμβαση του ΝΑΤΟ, που βομβαρδίζει παραγωγικούς στόχους και άμαχο πληθυσμό στη Γιουγκοσλαβία. Ταυτόχρονα, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον γιουγκοσλαβικό λαό.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, για πρώτη φορά στην Ευρώπη- θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε, βεβαίως και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο- σε βάρος ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους και στοχεύει στην αλλαγή συνόρων στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Οχι ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά, αλλά δεν μπορεί κανείς, και το ΝΑΤΟ, να εμφανίζεται ως εγγυητής αυτών των δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο που, σε προβλήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στην Τουρκία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενεργεί διαφορετικά. Με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ανοίγει νέα πληγή στα Βαλκάνια κι αν η επιχείρηση πετύχει - ευχόμαστε το αντίθετο και χαιρόμαστε για την αντίσταση του Γιουγκοσλαβικού λαού - θ' ανοίξει η όρεξη και για νέες ανάλογες επεμβάσεις, ενδεχομένως και στη χώρα μας, που φαίνεται ότι μπορεί ν' αποτελέσει τον επόμενο στόχο".

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

"Κανένας Ελληνας εργαζόμενος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει απαθής τώρα, μετά την γκαγκστερική, δολοφονική επίθεση, που ματώνει τη Γιουγκοσλαβία. Ο πόλεμος που άναψαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στη γειτονιά μας, δε θ' αργήσει να χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας, αν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά. Η εργατική τάξη της πατρίδας μας εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της δοκιμαζόμενης Γιουγκοσλαβίας, που δολοφονούνται από τις ρουκέτες της "νέας τάξης πραγμάτων". Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, μαζί με τους συναδέλφους τους των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλου του κόσμου θα ξεσηκωθούν για να μην επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές να ξαναχαράξουν τα σύνορα των συμφερόντων τους με το αίμα των λαών.

Ο αγώνας των εργαζομένων της χώρας μας για την ειρήνη πρέπει και μπορεί να είναι στενά δεμένος με την πάλη μας εναντίον της γενικότερης πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, που συντάσσεται με τους ιμπεριαλιστές στις επιθέσεις τους εναντίον των λαών, ενώ, ταυτόχρονα, η ίδια, μαζί με τους εκπροσώπους του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, επιτίθενται με αγριότητα στην εργατική τάξη, καταργώντας κατακτήσεις και δικαιώματα κι επιχειρώντας να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΤΑΚΗΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

"Οι ρουκέτες του ΝΑΤΟ που "σκάβουν" τη Γιουγκοσλαβία και "θερίζουν" τη ζωή αμάχων, συνταράζουν την ψυχή μας, προκαλούν την οργή και αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Δε φτάνουν, όμως, τα αισθήματα και τα συναισθήματα για ν' αντιμετωπιστεί το άδικο και το επικίνδυνο του πολέμου, που η "νέα τάξη" του ιμπεριαλισμού απειλεί να εξαπλώσει στα Βαλκάνια. Χρειάζεται ο λαός μας να ξεσηκωθεί, εκφράζοντας ενεργά την αλληλεγγύη του στο γιουγκοσλαβικό λαό και καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, την ελληνική κυβέρνηση, που συντάσσεται με τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Κι αυτή η καταδίκη της κυβέρνησης δεν πρέπει ν' αφορά μόνο στην πολιτική συνενοχής με τους "συμμάχους" και "εταίρους" - μια πολιτική που δημιουργεί εχθρούς στη γειτονιά μας και υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδας μας - αλλά και στην πολιτική της, που αφορά στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και συνεχίζονται με την ανεργία, την παραγωγική συρρίκνωση, το ξεκλήρισμα των αγροτών, τη λιτότητα, τον αυταρχισμό σε βάρος του λαού μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΥΛΗΣ

Πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΕΔΥΕ

"Η ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζεται σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου", σχετικά με τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - μια επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, που δεν επιτέθηκε εναντίον άλλου κυρίαρχου κράτους και χωρίς έγκριση του ΟΗΕ - έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς συμμετείχε στην επέμβαση, παραχωρώντας διευκολύνσεις στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Λιτόχωρου.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ - βασικό ρόλο σ' αυτό θα παίζει και το στρατηγείο της "Συμμαχίας" που είναι έτοιμο να λειτουργήσει στη Λάρισα - προκαλεί τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή μας.

Οι Ελληνες αγωνιστές και φίλοι της ειρήνης συμπαραστέκονται ενεργά στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση, να σταματήσει να παίζει το ρόλο του στηρίγματος των ιμπεριαλιστικών πολιτικών επεμβάσεων στην περιοχή μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η πορεία Ειρήνης (2000-05-18 00:00:00.0)
Ευθεία επίθεση σ' όσους αντιδρούν στην αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία (2000-02-18 00:00:00.0)
Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στις χερσαίες επιχειρήσεις (1999-05-06 00:00:00.0)
Αντιπολεμική "εφόρμηση" στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο (1999-04-04 00:00:00.0)
Αντεπίθεση ειρήνης στον κάμπο (1999-03-27 00:00:00.0)
Κλίντον, γεια στα χέρια σου (1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ