Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Ευθεία επίθεση σ' όσους αντιδρούν στην αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία

Δε θα πρέπει να επιτρέπουμε σε μικρές, αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, τόνισε χθες στη Λάρισα ο Αμερικανός ανθύπατος

Γρηγοριάδης Κώστας

Να εργαστούν για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ και να μην επιτρέπουν στο λαό της περιοχής ν' αντιδρά στη «στρατιωτική κατοχή» που επιβάλει το στρατηγείο, προέτρεψε τα μέλη των ελληνοαμερικανικών συνδέσμων που τον προσκάλεσαν στη Λάρισα ο Ν. Μπερνς, μιλώντας αργά χτες βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με την παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και στρατιωτικών αρχών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αμερικανού πρέσβη περιστράφηκε γύρω από τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το στρατηγείο της Λάρισας, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τους ιμπεριαλιστές μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Για το στρατηγείο, ο Ν. Μπερνς είπε ότι αντιπροσωπεύει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ προς την περιοχή της Λάρισας - την οποία χαρακτήρισε «σημαντική περιοχή» - και συμπλήρωσε πως «μέσα από το πλαίσιο της αυξανόμενης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλία, αναμένουμε να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις.» Προκαλώντας, δε, βάναυσα τα φιλειρηνικά, αντιΝΑΤΟικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Λάρισας - εκπρόσωποι του οποίου πριν λίγη ώρα διαδήλωναν στους δρόμους εναντίον του και εναντίον του ιμπεριαλισμού, φτάνοντας μέχρι έξω από το ξενοδοχείο, όπου βρισκόταν - ισχυρίστηκε ότι «ο λαός της Θεσσαλίας και της Ελλάδος περίμενε πολύ μέχρι να ιδρυθούν αυτά τα νέα στρατηγεία του ΝΑΤΟ»!

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, υπενθύμισε πως Ελλάδα και ΗΠΑ πολέμησαν δίπλα - δίπλα και συμπαρατάχτηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποκάλυψε ότι η συνομολόγηση μιας γενικής διμερούς τεχνικής συμφωνίας στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, υποστήριξε πλήρως το πρόγραμμα των νέων στρατιωτικών εξοπλισμών της κυβέρνησης, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο υπ' αριθμόν ένα προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία σε θέματα δικαστικά και δημόσιας τάξης, ιδιαίτερα με τις συμφωνίες Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής και Αστυνομικής Συνεργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θετικό ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στην αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, επισημαίνοντας με νόημα ότι σήμερα Ελληνες και Αμερικανοί της ειρηνευτικής δύναμης συνεργάζονται στο Κόσσοβο και αναφερόμενος στις προοπτικές που ανοίγονται μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει οικονομική κινητήρια δύναμη στην περιοχή. Οι χώρες μας, με κοινή δράση στα πλαίσια πολυμερών θεσμών, μπορούν να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί, μεταμορφωθεί και ενσωματωθεί η περιοχή στο υπερατλαντικό κύριο ρεύμα». Και αναφέροντας ότι η χώρα μας διέθεσε 200 εκατομμύρια δραχμές για τον «εκδημοκρατισμό» της Σερβίας, τόνισε την πρόθεση όλων να συμβάλλουν στην πτώση του «διεφθαρμένου, απολυταρχικού και καταπιεστικού καθεστώτος Μιλόσεβιτς».

Αυτό που φάνηκε ν' ανησυχεί ιδιαίτερα τον Ν. Μπερνς είναι οι αντιδράσεις του λαού της περιοχής στη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, καθώς και τα αντιαμερικανικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα που τον διακατέχουν και τα οποία διαδηλώνει με κάθε ευκαιρία. Γι' αυτό υπογράμμισε ότι «όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για τις διμερείς σχέσεις μας μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στο να προασπίζουμε και προωθούμε τις κοινές αξίες και στόχους. Δε θα πρέπει να επιτρέπουμε σε μικρές, αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής». Η τελευταία φράση του Αμερικανού ανθυπάτου, μπορεί να εκληφθεί και ως σινιάλο με αποδέκτες πολλούς - κυβέρνηση, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, προβοκάτορες κ.α. - να χρησιμοποιήσουν αυταρχικά και άλλα μέσα εναντίον όλων όσοι αντιδρούν στην αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή και αγωνίζονται για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ