Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού:

«Τα προεκλογικά, ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα, που εκτοξεύτηκαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στον Πειραιά, αποσκοπούν στην απόκρυψη της πραγματικής εικόνας, της επώδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και βιώνει καθημερινά ο εργαζόμενος λαός του Πειραιά. Η ομιλία του πρωθυπουργού συμπυκνώνει τις θέσεις και προβάλλει τις κατευθύνσεις του εφοπλιστικού, χρηματιστικού, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου για την ανάπτυξη του Πειραιά.

Πειραιάς: Πόλη της βιομηχανικής ερήμωσης, τσιφλίκι των εφοπλιστών, των χρηματιστών, των τραπεζιτών, ορμητήριο των πολυεθνικών συμφερόντων.

Πειραιάς: Πόλη των χιλιάδων ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των συσσιτίων, της εξαθλίωσης, των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που καλύπτεται πίσω από τα μεγάλα λόγια της πρωθυπουργικής ομιλίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν συγκεκριμένη ταξική, αντιλαϊκή πολιτική. Τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να αποσιωπηθούν. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι της πόλης μας, αντιπάλεψαν αυτή την πολιτική με σκληρούς, μαζικούς, ταξικούς αγώνες. Αντιμετώπισαν τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ποια είναι η πραγματικότητα: Το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνδέεται με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον καταμερισμό εργασίας που επιβλήθηκε, τη θεοποίηση του τομέα των υπηρεσιών και των εν γένει παρασιτικών δραστηριοτήτων.

Η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το ξεπούλημα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι το τίμημα της πολιτικής που προικοδοτεί τα πολυεθνικά συμφέροντα άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα του λιμανιού συνιστά πολιτικο-οικονομικό έγκλημα που υπαγορεύεται από την πολιτική εκχώρησης βασικών μοχλών ανάπτυξης στο μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου επιβολής συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους. Ο διωγμός των χιλιάδων ναυτεργατών από τα πλοία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ικανοποιεί τις εφοπλιστικές αξιώσεις και εκτινάσσει τα εφοπλιστικά κέρδη στα ύψη.

Η ανεργία στον Πειραιά ξεπέρασε το 20%. Η υποαπασχόληση επεκτείνεται. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κατάργηση θεμελιακών εργασιακών κατακτήσεων, η τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων της πόλης. Η λιτότητα και οι συντάξεις πείνας βασανίζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Η σκοταδιστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμβαδίζει με τις κραυγαλέες ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Οι διπλοβάρδιες, τα ετοιμόρροπα κτίρια, τα κενά 130 εκπαιδευτικών Φλεβάρη μήνα, ο διωγμός των μαθητών από το Λύκειο και η συγκέντρωσή τους στα ΤΕΕ της υποβάθμισης (750 μαθητές φοιτούν στον κλάδο της κομμωτικής), το φούντωμα της παραπαιδείας είναι συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η οικονομική ασφυξία, οι σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η γενικότερη εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τα συγκοινωνιακά, κυκλοφοριακά προβλήματα του Πειραιά, η καθημερινή απερίγραπτη ταλαιπωρία είναι προϊόν αυτής της πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν πλούσια εμπειρία από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα "μεγάλα έργα" που υπηρέτησαν και υπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το βιοτικό επίπεδο του πειραιώτικου λαού χειροτέρευσε. Η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, να δυναμώσουν την αντίστασή τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΗΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ