Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη Οδηγία για την προεκλογική περίοδο ψήφισε το ΕΣΡ

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, που να διασφαλίζουν την ίση και αντικειμενική προβολή όλων των κομμάτων, ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το σχέδιο οδηγίας, που αφορά στους όρους και στο χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Μάκης Κοψίδης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ, που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ, καταψήφισε το σύνολο της Οδηγίας, κρίνοντας ως απαράδεκτη την «αναλογική ισότητα», που αποτελεί και το πιο κύριο σημείο της Οδηγίας. Η αναλογική ισότητα λειτουργεί σε βάρος της προβολής των κομμάτων, που διαθέτουν μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις προβολής των δύο μεγάλων κομμάτων ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά κανάλια. Στην ΕΡΤ, όπως είπε ο Μάκης Κοψίδης, τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και σε δεύτερο «πλάνο» η ΝΔ, ενώ για τα άλλα κόμματα δε διατίθεται ο ανάλογος χρόνος.

Καθημερινή, άλλωστε, είναι η «εικόνα» των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, «εικόνα» που αντανακλά το δικομματικό παιχνίδι που παίζεται και θα παιχτεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον πλήρη σχεδόν αποκλεισμό των μικρότερων κομμάτων. Το «προνόμιο» της προβολής των δύο μεγάλων κομμάτων, που ερίζουν για την εξουσία, είναι πλέον ορατό όχι μόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών, αλλά και από τις ενημερωτικές, πολιτικές εκπομπές τους.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης υποστήριξε ότι η Οδηγία στηρίζεται στο Σύνταγμα και στους ισχύοντες νόμους και πως το ΕΣΡ δεν μπορεί να νομοθετεί. Σύμφωνα με την Οδηγία που εγκρίθηκε χθες, ως ισοτιμία νοείται η αναλογική ισότητα με κριτήρια την «κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος στην παρούσα Βουλή ή Ευρωβουλή, την οργάνωσή του σε εθνική κλίμακα και το ρόλο που ιστορικά το κόμμα αυτό έχει παίξει στην πολιτική ζωή της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων».

Την Οδηγία καταψήφισε και ο Δημήτρης Ψυχογιός μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ. Η Οδηγία θα ισχύσει από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη το ΕΣΡ θα έχει συνάντηση με τη Διακομματική Επιτροπή.

Μία ακόμη παραίτηση

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες, στον υπουργό Τύπου το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΡ Αντώνης Μακρυδημήτρης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) που είχε υποδειχτεί από τη ΝΔ. Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, για την κρίση που δημιουργήθηκε στο ΕΣΡ και για τις παραιτήσεις που έχουν προηγηθεί, όπως του πρώην Προέδρου Παύλου Σούρλα, του αναπληρωτή Προέδρου Αντώνη Μανιτάκη και μελών του ΕΣΡ, επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Τύπου. Στην επιστολή παραίτησης προς τον Δ.Ρέππα, αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το ΕΣΡ να τελεί σε αδυναμία να φέρει εις πέρας την αποστολή του για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που παραμένει θολό και άναρχο. Το ΕΣΡ, όπως τονίζει ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, έγινε μάρτυρας της επιμονής του υπουργού Τύπου στη «συντήρηση και διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης οιονεί ομηρίας και αιχμαλωσίας του ΕΣΡ από την εκτελεστική εξουσία». Οι εκλογές, όπως επισημαίνει, βρίσκουν το ΕΣΡ σε κατάσταση όχι μόνο ανεπαρκούς ετοιμότητας, αλλά και κρίσης αξιοπιστίας, με «κλονισμένο το κύρος και ψαλιδισμένη την ανεξαρτησία και την αποφασιστική του αρμοδιότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ