Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αειφορικές κορόνες όπως και στο Ρυθμιστικό

Από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αχαρνών δε θα μπορούσαν να λείψουν τα "περί αειφορίας". Οπως, άλλωστε, και στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Το ΓΠΣ αναφέρει: "Λόγω του πρότυπου χαρακτήρα ανάπτυξης του Ολυμπιακού Χωριού, θα πρέπει στα επόμενα στάδια σχεδιασμού (πολεοδομική μελέτη, μελέτη εφαρμογής, αρχιτεκτονικές μελέτες) να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε να είναι σύμφωνη με τους στόχους αειφορίας"... Το ΓΠΣ προβλέπει ακόμα, τη δημιουργία "πράσινων διαδρόμων σύνδεσης" των κοινόχρηστων χώρων μεταξύ τους, αλλά και με τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές και το Δρυμό της Πάρνηθας, ως και ζώνες προστασίας με κοινόχρηστο πράσινο σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος".

Οι προδιαγραφές που θα περιέχονται στα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού είναι:

  • Χρήση νέων τεχνολογιών για εξοικονόμηση ενέργειας
  • Εφαρμογή νέας στρατηγικής διαχείρισης νερού, με έμφαση στη μείωση της περιττής κατανάλωσης, στη συλλογή όμβριων, στην επιτόπου αποθήκευση, στη βελτίωση τεχνικών ποτίσματος κλπ.
  • Χρήση νέας στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων
  • Χρήση νέων οικοδομικών υλικών
  • Δημιουργία νησίδων αυτόχθονου βλάστησης στους ελεύθερους χώρους του ΟΧ
  • Δημιουργία χώρων πρασίνου συνδεομένων με "οικο-διαδρομές" που θα μεταμορφώσουν το "Ολυμπιακό Πάρκο" σε "Οικολογικό Πάρκο".
Η αρχική πρόβλεψη

Στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αγροτικές καλλιέργειες, χέρσες περιοχές, κλπ., ενώ ιδιοκτησιακά περιλαμβάνει εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, στο Δήμο και σε ιδιώτες.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο φάκελος διεκδίκησης, αφορά σε έκταση η οποία, με βάση πρόσφατη κτηματογραφική αποτύπωση (Φεβρουάριος - Μάης), προκύπτει να έχει εμβαδόν 806,4 στρέμματα. Η έκταση αυτή αποτελείται από:

  • Τμήμα 390,90 στρ. χαρακτηρισμένο ως δημόσια δασική έκταση, αρμοδιότητα υπουργείου Γεωργίας.
  • Τμήμα 132 στρ. ανήκει κατά απόλυτη νομή και κυριότητα στο ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ και η σχετική διαχειριστική πράξη έχει εκδοθεί από το Τμήμα Αλλαγής Χρήσης ΔΔ και ΔΕ της Διεύθυνσης Δασών και ΔΠ του υπουργείου Γεωργίας. Στο τμήμα αυτό υφίσταται διώροφο κτιριακό συγκρότημα υποστήριξης ΓΕΑ, με συνολική επιφάνεια τάξης 1.200 τ. μ. και πέντε νεόδμητα κτίρια, που φαίνονται ως κατοικίες. Σήμερα στην έκταση αυτή παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα.
  • Τμήμα ιδιοκτησίας πρώην εξωραϊστικού Συλλόγου "Πάτημα Μουστακάτου" έκτασης 256,1 στρ. Η έκταση αυτή φέρεται ως εκτός σχεδίου μη δασική γη.
  • Τμήμα 27,4 στρεμμάτων που αποτελεί μέρος έκτασης 400,7 στρ. περιοχής "Ελευθεράκικων" ή "Πάτημα Ελευθεράκου" για την οποία με την 862 απόφ. Γ. Τμημ. Αρείου Πάγου/1977, αναγνωρίστηκε ότι ανήκει σε "κληρονόμους" Σπ. Ελευθεράκου. Η έκταση αυτή φέρεται επίσης ως γεωργική.
"Πάτημα Δαμόγλη"

Η δεύτερη έκταση που εξετάστηκε βρίσκεται νότια της πρώτης και αφορά σε διαθέσιμη έκταση 1.265 στρ. στο λεγόμενο "Πάτημα Δαμόγλη". Η έκταση αυτή είναι όμορη της έκτασης των 806,4 στρέμματα.

Οι δύο προαναφερθείσες εκτάσεις, συνθέτουν περιοχή 2.071 στρεμμάτων,μέσα στην οποία επιχειρείται να προσδιοριστεί μια λύση "βέλτιστης" γενικής διάταξης, μετά από συγκριτική αξιολόγηση σειράς πιθανών και εφικτών εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στη μελέτη, το Ολυμπιακό Χωριό αποτελεί οικιστικό πρόγραμμα δημιουργίας 2.000 περίπου κατοικιών, μέσου μεγέθους τάξης 100 - 110 τ. μ. που μετά το πέρας των αγώνων θα αποτελέσει οικιστικό απόθεμα στέγασης 5.500 ατόμων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Αχαρνών (που αριθμεί συνολικά 61.000 κατοίκους και σε επαφή με τον οικισμό περιοχής αμιγούς κατοικίας με χαμηλή πυκνότητα. Η απαιτούμενη δόμηση που θα αναπτυχθεί εκεί προσδιορίζεται με βάση το σχετικό τεύχος οδηγιών της ΔΟΕ.

Το Ολυμπιακό Χωριό θα διακρίνεται σε δύο ζώνες:

  • Διεθνής Ζώνη (26.000 τ. μ.). Περιλαμβάνονται χώροι διοίκησης, εμπορικά κέντρα, κέντρα αναψυχής.
  • Ζώνη Κατοικίας (240.000 τ. μ. ). Περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις για τη στέγαση αθλητών, Πολυκλινική, Διοίκηση Αποστολών, Εστιατόρια, Αποθήκες, Εξυπηρετήσεις προσωπικού, Πληροφορίες και περιοχή προπονήσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην τσιμεντοποιηθεί ελεύθερος χώρος(2008-02-12 00:00:00.0)
Μακραίνει ο κατάλογος των καταστροφών(2003-07-24 00:00:00.0)
Αλσος για ...όλες τις χρήσεις(2003-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ