Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Οψεις" του αρχαίου δράματος

Εκθεση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόψε (8.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48) θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού, Ε. Παπαζώη, μια πολύ σημαντική, η πρώτη στο είδος της, έκθεση που περιέχει χαρακτηριστικά δείγματα της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής εργασίας σαράντα εννέα καλλιτεχνών πάνω στο αρχαίο δράμα. Τίτλος της έκθεσης "Ελληνες Σκηνογράφοι - Ενδυματολόγοι και Αρχαίο Δράμα".Οι άξιοι επαίνων διοργανωτές της είναι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών και την ενεργό - έμπρακτη συνεργασία επιστημόνων και τεχνιτών της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - Τμήμα Εκθέσεων του ΥΠΠΟ.

Νους και ψυχή της έκθεσης αυτής, η οποία συνοδεύεται με έναν επιστημονικής - μελετητικής, αλλά και αισθητικής αξίας κατάλογο, του οποίου τα βασικά κείμενα έγραψε, αλλά και συνολικά επιμελήθηκε - όπως και την έκθεση - η αρχιτέκτων και επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ (επίκουρος ακόμα παρά το σπουδαίο μελετητικό και συγγραφικό έργο της για την αρχιτεκτονική των νεοελληνικών θεάτρων).

Η έκθεση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: Με τη, σχεδόν, τρίχρονη έρευνα - μελέτη της Ελένης Φεσσά - Εμμανουήλ για την ελληνική σκηνογραφία και ενδυματολογία στο αρχαίο δράμα - η οποία δεν έμεινε στα "χαρτιά", στην αφάνεια, αλλά βγαίνει στο δημόσιο "φως" και ως θεατρολογικό και εικαστικό γεγονός - ασχολήθηκαν και μερικοί απόφοιτοι του Τμήματος, αλλά και 30 τελειόφοιτοι φοιτητές, καθιστώντας έτσι ένα μάθημα επιλογής σε συλλογική μελέτη και δημιουργία.Μελέτη και δημιουργία που ανοίγει ένα παράθυρο και για άλλες τέτοιες δημιουργικές δραστηριότητες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και με την έκδοση αφήνει ένα "στέρεο υλικό" για τους αυριανούς μελετητές της - διόλου αμελητέας στο παρελθόν, αλλά και ανθούσας στο παρόν - ελληνικής σκηνογραφίας - ενδυματολογίας και στο αρχαίο και στο σύγχρονο δραματολόγιο.

Να σημειώσουμε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Εύας Πάλμερ - Σικελιανού,των δύο στυλοβατών της παράδοσης του Εθνικού Θεάτρου, Αντώνη Φωκά και Κλεόβουλου Κλώνη,των ανανεωτών αυτής της παράδοσης Γιώργου Βακαλό, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Παππά,των ζωγράφων της γενιάς του '30 Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Νικολάου, Γιάννη Στεφανέλλη, Γιάννη Τσαρούχη και Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και των νεότερων Αγγελου Αγγελή, Νίκου Αλεξίου, Αναστασίας Αρσένη, Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Βασιλειάδη, Απόστολου Βέττα, Ρένας Γεωργιάδου, Γιώργου Ζιάκα, Γιάννη Κόκου, Κυριάκου Κατζουράκη, Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιάννη Μετζικώφ, Αλέκου Φασιανού, Βασίλη Φωτόπουλου, Διονύση Φωτόπουλου, Σάββα Χαρατσίδη κ. ά.

Τον κατάλογο (300 σελ.) προλογίζει η υπουργός Πολιτισμού, Ε. Παπαζώη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Σπύρος Ευαγγελάτος.Περιέχονται κείμενα των Βάλτερ Πούχνερ (πρόεδρος του Τμήματος), Κώστα Γεωργουσόπουλου (καθηγητής του Τμήματος) και της Ελένης Φεσσά.Επίσης περιέχονται βιογραφικά - εργογραφικά σημειώματα 53 δημιουργών και επιλογή χαρακτηριστικών απόψεών τους για τη σκηνική παρουσίαση του αρχαίου δράματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ