Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία του Θεατρικού Μουσείου

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο,συνεχίζοντας την παράδοση των Θεατρικών Επάθλων, απένειμε τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Θέατρο "Κοτοπούλη - Ρεξ" τα έπαθλα θεάτρου για το σύνολο της προσφοράς τους, αλλά και για τη διετία 1996 - 1998.

Για το σύνολο της προσφοράς τους βραβεύτηκαν: το Επαθλο "Μαρίκα Κοτοπούλη" (βραβείο γυναικείας ερμηνείας) μοιράστηκε στις Θάλεια Καλλιγά (παρέστη και το παρέλαβε) και Βάσω Μανωλίδου (δεν παρέστη). Το Επαθλο "Κυβέλη" (για συνολική, πολυετή προσφορά) μοιράστηκε στις Κάκια Αναλυτή και Αλεξάνδρα Λαδικού,η οποία με κείμενό της που διάβασε στην τελετή κατήγγειλε την εγκληματική ΝΑΤΟική επίθεση κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, στον οποίο και αφιέρωσε το βραβείο της. Το Επαθλο "Αιμίλιος Βεάκης" δόθηκε στους Αλέκο Αλεξανδράκη, Γιάννη Γκιωνάκη (παρέστησαν) και Νίκο Δενδραμή (το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του). Με το έπαθλο "Παναθήναια" (για επιθεωρησιακή ερμηνεία) βραβεύτηκαν οι Νίκος Ρίζος και Σπεράτζα Βρανά.Το Επαθλο "Φώτος Πολίτης" (σκηνοθεσίας), απονεμήθηκε στον Μίνω Βολανάκη (δεν παρέστη, αλλά ευχαρίστησε την επιτροπή με επιστολή του). Το έπαθλο "Πάνος Αραβαντινός" (σκηνογραφίας - ενδυματολογίας) δόθηκε στον Τζων Στεφανέλλη.Το έπαθλο "Δημήτρης Μητρόπουλος" (μουσικής επένδυσης) στον Μενέλαο Παλλάντιο και το "Κούλα Πράτσικα" (χορογραφίας) στην Τατιάνα Βαρούτη - Μαμάκη και στον Γιάννη Φλερύ.Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην παλιά ηθοποιό, συνεργάτρια της Μ. Κοτοπούλη, και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Ολυμπία Παπαδούκα,για την ηθική και οικονομική προσφορά της στα θεατρικά μας πράγματα.

Το έπαθλο "Μένανδρος" σε ξένη προσωπικότητα που εργάστηκε στον ελληνικό χώρο, το οποίο θεσπίστηκε φέτος, απονεμήθηκε στον Ζυλ Ντασσέν.Ο Ζυλ Ντασσέν λόγω προβλήματος υγείας δεν παρέστη και το βραβείο παρέλαβε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης,ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση την "απορία" του Ντασσέν: "Γιατί μου δίνουν αυτό το βραβείο. Εγώ δεν είμαι ξένος!".

Ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Κώστας Γεωργουσόπουλος,ανακοίνωσε στη συνέχεια τα ονόματα των ενεργών την περασμένη διετία καλλιτεχνών, που ήταν υποψήφιοι για τα βραβεία: Το "Μ. Κοτοπούλη" δόθηκε με 5 έναντι 3 ψήφων στη Λυδία Κονιόρδου (υποψήφιες ήταν και η Πέμη Ζούνη και Μάνια Παπαδημητρίου). Το "Α. Βεάκης" στον Γιώργο Κιμούλη (με 6 έναντι 2 ψήφων και συνυποψήφιους τους Γρηγόρη Βαλτινό και Λευτέρη Βογιατζή. Το βραβείο "Παναθήναια" απονεμήθηκε παμψηφεί στον Γιάννη Μπέζο.Το βραβείο "Φ. Πολίτης" με 5 ψήφους έναντι 3 και συνυποψήφιο τον Γιώργο Μιχαηλίδη δόθηκε στον Λευτέρη Βογιατζή,ο οποίος δεν παρέστη για να το παραλάβει. Το "Π. Αραβαντινός" με 7 ψήφους έναντι 1 και συνυποψηφίους τους Ι. Μανωλεδάκη, Γ. Μεντζικώφ, Α. Ντούτση, δόθηκε στον Γιώργο Ασημακόπουλο.Το "Δ. Μητρόπουλος" απονεμήθηκε στον Νίκο Κυπουργό,με ψήφους 5, έναντι 2 και 1 με συνυποψήφιους τους Θ. Μικρούτσικο και Γ. Κουρουπό. Το "Κ. Πράτσικα" απονεμήθηκε παμψηφεί στην Ντόρα Τσάτσου (συνυποψήφιες ήταν οι Δημ. Παπάζογλου και Σ. Σπυράτου).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι: Κώστας Ασημακόπουλος, Γιώργος Ανεμογιάννης, Ηρακλής Λογοθέτης, Γιώργος Μονεμβασίτης, Χαρά Μπακονικόλα, Λέανδρος Πολενάκης, Ελένη Χατζηαργύρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ