Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του κομμουνιστή γιατρού ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ,του αξέχαστου κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ,της γυναίκας του ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, με την οποία είμαστε μαζί στις φυλακές Αβέρωφ, του συμπατριώτη μου καπετάνιου ΘΩΜΑ ΠΑΛΑ (Κόζακα), ο οποίος εκτελέστηκε το 1949 στη Δράμα, και του αξέχαστου αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ στελέχους του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Ρίτσα Τσιακίρη

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΖΑΓΛΗΣ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Η σύζυγος

Τα παιδιά, η εγγονή

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΛΑΜΑ,μέλους του ΚΚΕ, η γυναίκα του Κλεονίκη και τα παιδιά του Κώστας και Μαρία πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Ιματισμού - Τσαγκαράδων Πάτρας, 30.000 δρχ. για τη μάχη των ευρωεκλογών.

* * *

Πρόσφατα πέθανε η αγωνίστρια ΜΑΡΘΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΥ.Ο θάνατός της δημιούργησε μεγάλο κενό σε όσους τη γνώρισαν και την έζησαν από κοντά στους καθημερινούς αγώνες του λαού.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Κλέαρχος Μπαλαμούτσος, αντιστασιακός και μέλος του ΚΚΕ από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, πρόσφερε στην ΚΕ Νεάπολης 50.000 δρχ., 40.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 40.000 δρχ. στο Σύλλογο Γυναικών (ΟΓΕ) Νεάπολης.

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Παναγιώτα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των ΜΠΑΜΠΗ ΣΑΡΔΕΛΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΞΗ, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, των συγκρατουμένων μου στο Μακρονήσι ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ από την Ιθάκη, και ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ από το Νεοχώρι ΒΕΡΟΙΑΣ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ λογοτέχνη, του παιδικού μου φίλου καθηγητή ΑΛΚΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από τον Αλιμο που μας άφησαν, προσφέρω 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" για τις ευρωεκλογές.

Λ. Ξ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου αγωνιστών, στελεχών της Εθνικής Αντίστασης: ΓΙΩΡΓΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΛΙΛΗ,οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο την εποχή από το 1945 ως το 1950. ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΛΗ, ο οποίος δολοφονήθηκε έπειτα από βασανιστήρια στο Ναύπλιο από ταγματασφαλίτες, ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΛΗ,που τον δολοφόνησαν χίτες της Μηδέας Ναυπλίας έξω από το σπίτι του, καθώς και στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΛΗ, που εκτελέστηκε στο Γουδί το 1947, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Νέας Ιωνίας, για τις ευρωεκλογές.

Τάσος Λιλής

* * *

Στις 3 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μου ΟΛΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ.Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΜΩΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ και 25 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΗΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό Ανω Σούρμενα Κιλκίς.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΒΕΛΟΥ από την Αργαλαστή Βόλου, ΘΑΝΑΣΗ ΟΡΓΑΖΛΗ από τα Ανω Σούρμενα, ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ από τον Κορυδαλλό Πειραιά και ΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΖΛΗ από την Καβάλα προσφέρω, μέσω ΚΟΒ "Παύλου Μελά" Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Κ. Μ. Παντελίδης

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΑ, τα παιδιά του Γεώργιος, Ελευθέριος και Κυριακή Καραβάνα, προσφέρουν 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης.

* * *

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αξέχαστος αγωνιστής ΣΤΑΘΗΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟ Αχαϊας στο ΚΚΕ, στο κόμμα στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του, 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΗΛΙΤΖΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1902. Καταγόταν από τον Πόντο της Μικράς Ασίας. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε στο χωριό Μελίσσι Γρεβενών. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές των Γρεβενών από το 1946 ως το 1947. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Το 1949 τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στην Πολωνία για θεραπεία. Αργότερα πήγε στην Τσεχοσλοβακία, όπου συναντήθηκε με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Ηταν καλός οικογενειάρχης και υπόδειγμα στη δουλιά του.

Πέθανε στην Τσεχοσλοβακία το Μάρτη του 1964, χωρίς να εκπληρωθεί η επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα.

Η γυναίκα του ΡΑΧΗΛ ΠΗΛΙΤΖΙΔΟΥ,στην Κατοχή υπηρέτησε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το 1949 πέρασε στην Τσεχοσλοβακία και το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα με τα παιδιά της. Ζούσαν στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε στις 27 Μάρτη 1998.

Η κόρη τους ΣΟΦΙΑ σύζυγος Αναστασίου ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ πέθανε το 1983 σε ηλικία 50 χρόνων.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους Ηλίας, Γιώργος και Ουρανία, οι νύφες, τα ανίψια και τα εγγόνια τους προσφέρουν στην ΚΟΒ "Γ. Χαλκίδη" 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΒΑΪΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελισάβετ και τα παιδιά του Μιχάλης, Ελένη, Σπύρος και Γιούλα προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

* * *

Στις 8 Απρίλη συμπληρώνονται ένας χρόνος από το θάνατο του αλησμόνητου συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΛΙΟΥ.Πέθανε στις 8 Απρίλη 1998.

Στη μνήμη του, προσφέρω στη ΝΕ Πιερίας 50.000 δρχ. για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Ξανθίππη Τόλιου

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 5 Μάρτη 1998, γεννήθηκε το 1917 στη Δεσκάτη Γρεβενών. Καταγόταν από εργατοαγροτική οικογένεια. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πήρε μέρος στην πόλεμο του 1940 - '41 και την Κατοχή, το 1943, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ, μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Γιάννη.

Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Εκεί εργάστηκε 30 χρόνια και δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κατερίνη.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Η οικογένειά του

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ηλία ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ γεννήθηκε το 1927. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ήταν Β γραμματέας Τομεακού Συμβουλίου της. Τον Οκτώβρη του 1944, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στις 12 Νοέμβρη 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Κομοτηνής. Υπηρέτησε ως διαφωτιστής τάγματος. Φοίτησε στη Σχολή στελεχών του ΑΜΘ. Εφτασε στο βαθμό του υπολοχαγού.

Σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Αγία Κυριακή Καστοριάς το Σεπτέμβρη του 1948.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Γαλήνη Κιρκινέζη, ο γαμπρός του Παναγιώτης Κιρκινέζης και η ανιψιά του Ευαγγελία Κιρκινέζη - Ντάφου προσφέρουν στη ΝΕ Ροδόπης 50.000 δρχ.

* * *

Ο Αθανάσιος Μηλιακίδης, συνταξιούχος οικοδόμος, προσφέρει, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη της μητέρας του ΦΡΟΣΩΣ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ,προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟ Θήβας για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Κατερίνα Τσιγάρα

* * *

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του και η οικογένειά του

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από τη Μουσθένη Καβάλας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ψηφία και η κόρη του Μάρθα προσφέρουν στη ΝΕ Καβάλας 15.000 δρχ.

* * *

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ Πασχάλη ΦΩΤΑΚΑΚΗ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στη Σαύρα Διδυμότειχου. Πέθανε την 1η Μάρτη 1999. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτισσα και στον Εμφύλιο, μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το 1948 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Πασχάλης Φωτακάκης προσφέρει στην ΚΟ Εβρου 20.000 δρχ.

* * *

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς την αγαπημένη μας ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τα παιδιά της

  • Επίσης στη μνήμη της Ελένης Τσιριγώτη τα ανίψια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 10.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΛΕΚΟΥΡΔΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, ο σύντροφός της Γιώργος Λέκουρδας και τα παιδιά της Σοφία, Μαίρη, Νέστορας προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός της σύντροφος.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή του ΔΣΕ ΑΝΕΣΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας.

Η γυναίκα του, η αδελφή του, τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΦΩΤΙΟΥ και ΒΙΚΤΟΡΙΑΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι ως το θάνατό τους ήταν ένθερμοι οπαδοί του σοσιαλισμού, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Γ. Γ. Θ.

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η σύζυγός μου ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λευκώνας για τις ευρωεκλογές.

Παναγιώτης Αδαμίδης

* * *

Ο Δημήτριος Χριστιανίδης από το χωριό Βασιλούδι Λαγκαδά προσφέρει στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 80.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

Η συναγωνίστρια, αγαπημένη μας φίλη ΤΑΣΟΥΛΑ Τιλκίδου - ΣΚΙΑΓΙΑ, μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 14 Φλεβάρη 1999, γεννήθηκε στα Μάλγαρα Ανατολικής Θράκης. Μετά την καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Τελείωσε το Γυμνάσιο εκεί και σε ηλικία 20 χρόνων παντρεύτηκε τον Πέτρο Σκιαγιά, ράφτη, και από εκείνον πήρε τα πρώτα μαθήματα και πίστεψε στα ιδανικά του ΚΚΕ. Από τότε ολόκληρη η ζωή της ήταν δοσμένη στους αγώνες του ΚΚΕ. Στη δύσκολη πάλη ποτέ δε λύγισε, κράτησε γερά το μετερίζι της στον τίμιο αγώνα ως το τέλος της ζωής της και ενέπνεε πάντα θάρρος στους συναγωνιστές της, με τον ακέραιο χαρακτήρα της.

Στην Κατοχή πέρασε στα ελεύθερα χωριά της Θεσσαλίας, στη Ρεντίνα, την πατρίδα του άντρα της. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εξελίχθηκε σε στέλεχος του Κόμματος. Επαιρνε μέρος σε επικίνδυνες αποστολές.

Μετά την Απελευθέρωση πήγε πάλι στην Κομοτηνή για να πληροφορηθεί ότι στον απελευθερωτικό αγώνα έχασε τον αδελφό της Μιμίκο. Στον Εμφύλιο, έχασε και τον δεύτερο αδελφό της, τον Τάκη. Η θυσία των αδελφών της, δεν τη λύγισε. Εκλεισε τον αβάσταχτο πόνο βαθιά την καρδιά της και συνέχισε με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα, πάντα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Για τους αγώνες της, "ανταμείφθηκε" από την πολιτεία με διώξεις, εξορίες στο Μούδρο, στο Τρίκκερι και αλλού. Το σπίτι της στα δύσκολα εκείνα χρόνια ήταν πάντα υπό παρακολούθηση, μα εκείνη αλύγιστη προχωρούσε και αγωνιζόταν με αυταπάρνηση.

Πήρε μέρος στις εκλογές με την ΕΔΑ και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής.

Με την κατάρρευση της χούντας πρωτοστάτησε στην οργάνωση του Παραρτήματος Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ και ήταν από τα ιδρυτικά και δραστήρια μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κομοτηνής. Στο Παλιό Φάληρο, όπου ζούσε τελευταία, είχε συνδεθεί με την τοπική Κομ. Οργάνωση.

Ο θάνατος της Τασούλας Σκιαγιά σκόρπισε λύπη στους συναγωνιστές και φίλους της. Υποσχόμαστε όμως ότι θα τη θυμούμαστε μέσα από τους αγώνες, τους οποίους θα συνεχίσουμε για την εκπλήρωση των ιδανικών, για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στην ΚΟ Ροδόπης 120.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Προσφέρουμε ακόμη 150.000 δρχ. στη ΝΕ Ροδόπης και 150.000 δρχ. στο Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη της Τασούλας Σκιαγιά,του συζύγου της ΠΕΤΡΟΥ ΣΚΑΓΙΑ και των αδελφών της ΜΙΜΙΚΟΥ και ΤΑΚΗ, επίσης αγωνιστών.

Οι ανιψιές της Λίτσα Λιμιάτρη και Ελλη Παπαπαρασκευά - Παπουτσόγλου

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΜΠΛΙΔΗ από το Περιθώρι Δράμας, που πέθανε στις 9 Οκτώβρη 1997, ο αδελφός του Χαράλαμπος προσφέρει 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ,ΚΩΣΤΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗ,ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΟΤΣΙΚΑ,και ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΣΟΚΑΛΙΔΗ,ο Βασίλειος Μεγκίσογλου, πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ, προσφέρει 100.000 δρχ. στη ΝΕ Ξάνθης για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΩΜΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών.

Λίζα Θωμίδη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ