Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

Αλλά και συνάντησηΡουγκόβα με Σαϊνοβιτς!

Στην από κοινού εργασία για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας και την επιστροφή προσφύγων στο Κόσσοβο, κατέληξαν χτες, στη διάρκεια συνάντησής τους, ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαϊνοβιτς.

Σε συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών στην Πρίστινα, λίγο μετά τη συνάντηση του Ρουγκόβα με τον Κότοφ, ανακοινώθηκε ότι οι δύο άνδρες διαβεβαίωσαν πως οι συζητήσεις τους αποτέλεσαν την άμεση συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης ανάμεσα στον Ρουγκόβα και τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς την περασμένη Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ "φωτογραφίζουν"τη χερσαία επέμβαση

Στην Αλβανία καταφθάνουν από τις ΗΠΑ 24 στρατιωτικά ελικόπτερα "ΑΠΑΤΣΙ", ελικόπτερα υποστήριξης "UH - 60 ΜΠΛΑΚΧΟΚ", μερικά μεταγωγικά τύπου "CH - 47 ΣΙΝΟΥΚ", 18 πυραυλικοί εκτοξευτήρες και 2.600 στρατιώτες. Και σίγουρα ο προορισμός τους δεν είναι η σωτηρία των δεκάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων και πεινασμένων προσφύγων... Είναι η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων γύρω από τη Γιουγκοσλαβία, με στόχο τις δυνάμεις (και όχι μόνον τις στρατιωτικές...) του Προέδρου Μιλόσεβιτς, μέχρις ότου όλα είναι πανέτοιμα και για την εξαπόλυση και χερσαίας επέμβασης. Και απ' ό,τι φαίνεται δεν αποκλείεται αυτή η επίθεση να αρχίσει από αλβανικό έδαφος.

"Τα "Απάτσι" θα βοηθήσουν στο στρίμωγμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων γύρω από το λαιμό του Μιλόσεβιτς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, προσθέτοντας: "Θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να σκοτώσει ταχύτερα τις ένοπλες δυνάμεις του Μιλόσεβιτς απ' ό,τι είμαστε έως σήμερα ικανοί"...

Και ο υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωνε αργότερα στο Ασοσιέιτεντ Πρες: "Θα κυνηγήσουμε τα άρματα μάχης του (του Μιλόσεβιτς), τις ένοπλες ομάδες του, το πυροβολικό και όλες τις δυνάμεις εδάφους που κάνουν τις τρομερές εθνικές εκκαθαρίσεις. Θα τα βάλουμε στους στόχους και θα τα χτυπήσουμε".

Ο ίδιος υπουργός, σε άλλη συνέντευξη, δήλωσε πως η η αποστολή των ελικοπτέρων "Απάτσι" είναι η καταφορά πληγμάτων σε στόχους στη Γιουγκοσλαβία, αρνούμενος - μάλλον προς το παρόν... - ότι αυτό αποτελεί προοίμιο της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων εναντίον των σερβικών δυνάμεων. Ωστόσο, σε νέα συνέντευξη στο CNN, ο Κοέν είπε ότι για να αναπτυχθεί μία χερσαία επέμβαση "εάν κάποια στιγμή χρειαστεί αυτό να γίνει, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει αυτή η εντατική αεροπορική εκστρατεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες".

Τέλος, ο Κοέν αρνήθηκε την πιστότητα των απόψεων Αμερικανών στρατηγών του Πενταγώνου, που είχε μεταφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ", θεωρώντας το συγκεκριμένο άρθρο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ...ανυπόστατο.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, στρατηγοί του αμερικανικού Πενταγώνου προειδοποιούσαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι μόνο με βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας δε θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, γράφηκε πως στη διάρκεια των συνεδριάσεων, που γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών, οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων έφθασαν να αμφισβητούν τη "θεωρία του ντόμινο", στην οποία επέμενε η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, προειδοποιώντας ότι εάν δε σταματήσει η σερβική επίθεση εναντίον των Αλβανών Κοσσοβάρων υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης γειτονικών κρατών. Οι ίδιοι στρατηγοί παραμένουν επίσης ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ως προς τη χρήση χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, αλλά επισημαίνουν ότι εφόσον ληφθεί τελικώς τέτοια απόφαση, η δύναμη που θα σταλεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού" (1999-05-22 00:00:00.0)
Τα "Απάτσι" έκαναν πρόβα τζενεράλε (1999-05-15 00:00:00.0)
"Ολα τα μέτωπα ανοιχτά" (1999-04-27 00:00:00.0)
Δολοφόνοι και ψεύτες (1999-04-09 00:00:00.0)
Η "ταυτότητα" των ελικοπτέρων "Απάτσι" (1999-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ