- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Δύο μαζικές σφαγές (χτες και το περασμένο Σάββατο) κατά αμάχων που... εγκλημάτησαν, γιατί ήθελαν να μετακινηθούν με λεωφορεία. Μαλακές ΝΑΤΟικές βόμβες με γραφίτη που... - 1999-05-04 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Δύο μαζικές σφαγές (χτες και το περασμένο Σάββατο) κατά αμάχων που... εγκλημάτησαν, γιατί ήθελαν να μετακινηθούν με λεωφορεία. Μαλακές ΝΑΤΟικές βόμβες με γραφίτη που... - 1999-05-04 00:00:00.0" /> Ασταμάτητο το αιματοκύλισμα του ΝΑΤΟ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Ασταμάτητο το αιματοκύλισμα του ΝΑΤΟ
  • Δύο λεωφορεία βομβάρδισε με διαφορά 24ώρου το ΝΑΤΟ, προκαλώντας το περασμένο Σάββατο το θάνατο 47 αθώων πολιτών, τον τραυματισμό 16 και χτες το θάνατο τουλάχιστον 17 και τον τραυματισμό άλλων 20
  • Το ΝΑΤΟ ρίχνει βόμβες ειδικού τύπου και προκαλεί εκτεταμένο μπλακ - άουτ, με τον εκπρόσωπο Τζέιμι Σι να δηλώνει: "Εχουμε το δάκτυλο στο διακόπτη ανά πάσα στιγμή"!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δύο μαζικές σφαγές (χτες και το περασμένο Σάββατο) κατά αμάχων που... "εγκλημάτησαν", γιατί ήθελαν να μετακινηθούν με λεωφορεία. "Μαλακές" ΝΑΤΟικές βόμβες με γραφίτη που προσβάλλουν ευαίσθητο ηλεκτρολογικό υλικό έπεσαν το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να βυθιστούν δεκάδες σερβικές πόλεις στο σκοτάδι. Ανελέητος βομβαρδισμός βιομηχανικών μονάδων, διυλιστηρίων και άλλων "στόχων" στο Νόβι Σαντ, στο Πετς, στο Κράλιεβο, στην Πρίστινα.

Ειδήσεις που περιγράφουν την ταυτότητα των τελευταίων και - όσο περνά ο καιρός... - σφοδρότερων ...ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Με δύο λέξεις; Κόλαση και χάος! Απέναντί τους ωχριούν οι διάφορες κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς του Βελιγραδίου (απελευθέρωση των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων, νέες προτάσεις κ. ά.) και η πυρετώδης, αλλά δίχως ουσιαστικό (έως τώρα) αποτέλεσμα δραστηριοποίηση της ρωσικής διπλωματικής μηχανής...

Μετά τα τρένα, τώρα το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει και λεωφορεία

Δεν υπάρχουν όρια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Δεν υπάρχουν δισταγμοί... για ό,τι βρεθεί κάθε φορά στο στόχαστρο οποιουδήποτε ΝΑΤΟικού αεροσκάφους, βόμβας ή πυραύλου. Η διαταγή φαίνεται να είναι σύντομη: Χτυπήστε ό,τι κινείται ή δεν κινείται. Κοντολογίς; Το τελικό αποτέλεσμα των βομβαρδισμών δε φαίνεται να είναι παρά η τελική ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας, όπως είχε άλλωστε απροκάλυπτα δηλώσει απ' τις αρχές των επιδρομών ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ.

Το Σάββατο (Πρωτομαγιά) ένα λεωφορείο γεμάτο πολίτες κόπηκε στα δύο από δύο ΝΑΤΟικές βόμβες, την ώρα που περνούσε γέφυρα στο χωριό Λούζανι (20 χλμ βόρεια της Πρίστινας). Ο απολογισμός; Σύμφωνα με το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, τουλάχιστον 47 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 16 τραυματίστηκαν εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις σοβαρά. Το πρακτορείο ΒΕΤΑ αργά το βράδυ του Σαββάτου μετέδιδε ότι τα θύματα ανέρχονταν στους 60 νεκρούς.

Οσο για το ΝΑΤΟ; Οι εκπρόσωποί του (στρατιωτικοί και πολιτικοί) απάντησαν με τη συνήθη τακτική που ακολουθούν σ' αυτές τις περιπτώσεις: Στην αρχή άρνηση επιβεβαίωσης του γεγονότος. Μετά αποδοχή, διανθισμένη με αρκετή αντισερβική προπαγάνδα... και κυνικότατα σχόλια. Αρχικά, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλάους Νάουμαν χαρακτήρισε τη νέα σφαγή του ΝΑΤΟ "λυπηρό περιστατικό", λέγοντας πως αυτό που έγινε ήταν "προσπάθειες να πληγεί η γέφυρα που χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό σερβικών δυνάμεων...". Κατόπιν, η επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ επιβεβαίωνε το αιματοκύλισμα στη γέφυρα του χωριού Λούζανι με τον ακόλουθο τρόπο: "Το απόγευμα της 1ης Μάη ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση στη γέφυρα Λούζανι, που βρίσκεται σε ένα δρόμο - κλειδί για τον ανεφοδιασμό του γιουγκοσλαβικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Πρίστινα και του Ποντούγεβο στο Κόσσοβο. Δυστυχώς, μετά την εκτόξευση, ένα λεωφορείο διέσχισε τη γέφυρα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το θάνατο πολιτών".

Χτες, δύο 24ωρα μετά το Λούζανι, ΝΑΤΟικές βόμβες έπεσαν πάλι κατά λεωφορείου και δύο ΙΧ αυτοκινήτων στην περιοχή Σάβινε Βόντε (5 χλμ μακριά από το Μαυροβούνιο και λίγα χλμ βόρεια της πόλης Πετς), προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 17 άμαχων πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 20.

Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου στο Πετς, η περιοχή αυτή σφυροκοπήθηκε μεταξύ 11.40 και 13.00 τοπική ώρα (12.40 και 14.00 ώρα Ελλάδος) και τα οχήματα χτυπήθηκαν λίγο μετά τις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος). Το σερβικό Κέντρο Τύπου πρόσθετε πως το λεωφορείο κατευθυνόταν από το Πετς προς το Ρόζαγε (πόλη Μαυροβουνίου) και χτυπήθηκε κοντά στο χωριό Σάβινε Βόντε, (12 χιλιόμετρα δυτικά του Πετς). Η ίδια πηγή μετέδιδε πως η πλειοψηφία των επιβατών ήταν γυναικόπαιδα...

Δραματικές εικόνες από τον τόπο της πιο πρόσφατης σφαγής που προκάλεσε το ΝΑΤΟ μετέδιδε και ανταποκριτής του "Γαλλικού Πρακτορείου": Τουλάχιστον, οκτώ πτώματα διαμελισμένα, μεταξύ των οποίων δυο γυναικών και ενός κοριτσιού, κείτονταν κοντά στα οχήματα. Αλλα τρία πτώματα τα οποία περισυνέλεγαν μέλη σωστικών συνεργείων και τα τοποθετούσαν σε φορτηγό. Το λεωφορείο ήταν εν μέρει απανθρακωμένο, αλλά δεν έμοιαζε να έχει πληγεί μετωπικά από βλήμα. Σε απόσταση 20 μέτρων από το λεωφορείο, μπορούσε κανείς να δει έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 30 μέτρων και βάθους 15 μέτρων.

Πλήθος τμημάτων από βόμβες που διασπώνται σε πολλά κομμάτια και έφεραν μικρά κίτρινα αλεξίπτωτα κάλυπταν το έδαφος. Μερικές βόμβες έφεραν την επιγραφή: "Sensor Proximity - FZU - 39/B".

Γενικό μπλακ άουτ από "μαλακές" ΝΑΤΟικές βόμβες

Δεκάδες σερβικές πόλεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι για πολλές ώρες μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τις 10.00 το βράδυ Κυριακής. Είχε προηγηθεί η ρίψη ΝΑΤΟικών βομβών ειδικού τύπου (με στοιχεία γραφίτη) που αποσκοπούν να καταφέρουν πλήγματα σε ευαίσθητο ηλεκτρολογικό υλικό... Τουτέστιν, η πρόκληση γενικής συσκότισης με όσα συνεπάγεται μία τέτοια ενέργεια: Μυριάδες προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, ιατρικές μονάδες, νοσοκομεία, εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, συγκοινωνίες.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης άρχισε σταδιακά από χτες το πρωί στο 30% του Βελιγραδίου και σχεδόν όλων των νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Ωστόσο, το 70% της Σερβίας είχε μείνει στο σκοτάδι.

Ο Οργανισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι το μπλακ άουτ προκλήθηκε από ρίψη ΝΑΤΟικών βομβών ειδικού τύπου, με αποτέλεσμα την παύση παραγωγής ηλεκτρενέργειας στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στο Ομπρένοβιτς, 20 χλμ νότια του Βελιγραδίου και τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το Βελιγράδι, τη βόρεια Σερβία και τη Βοϊβοδίνα.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή του Βάλιεβο και στόχος ήταν για πολλοστή φορά το εργοστάσιο Κρούσικ, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρότατων υλικών ζημιών σε παρακείμενο νοσοκομείο και κατοικίες και τον τραυματισμό ενός ατόμου.

Βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε η γέφυρα στην περιοχή Πριέπολιε που συνδέει τη Σερβία με το Μαυροβούνιο, ενώ βομβαρδίστηκαν και οι περιοχές γύρω από την πόλη Τσάτσακ.ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή της Πρίστινα,με στόχο τις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρίας πετρελαιοειδών "Γιογκοπετρόλ".

Στην πόλη Νόβι Σαντ φλέγονταν για πολλές ώρες οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, όπου μετά και το βομβαρδισμό του τελευταίου 48ώρου χτυπήθηκαν πάνω από 30 δεξαμενές καυσίμων.

ΝΑΤΟ: "Εχουμε το δάκτυλο στο διακόπτη ανά πάσα στιγμή!"

"Το γεγονός ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο 70% της Σερβίας δείχνει ότι τώρα το ΝΑΤΟ έχει το δάκτυλο στο διακόπτη και μπορούμε να διακόψουμε την ηλεκτροδότηση στη Γιουγκοσλαβία οποτεδήποτε έχουμε ανάγκη και οσάκις θέλουμε". Μ' αυτή τη δήλωση ο κυνικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, σχολίασε το μπλακ άουτ που προκάλεσε το ΝΑΤΟ στη Σερβία, επικαλούμενος τάχα πως αυτό έχει... άμεσο στόχο τη "διακοπή, υποβάθμιση, συντριπτική μείωση της ικανότητας των γιουγκοσλαβικών ένοπλων δυνάμεων για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα".

Νωρίτερα, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωνε πως το μπλακ άουτ προκλήθηκε από τη ρίψη ενός ειδικού τύπου "μαλακών βομβών" σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέτοιες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν και στον Πόλεμο του Κόλπου για να πλήξουν ευαίσθητο ηλεκτρολογικό υλικό και εξοπλισμό.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Σι εξέφρασε την επιθυμία του ΝΑΤΟ να δει τα σερβικά στρατεύματα στο Κόσσοβο "να αρχίσουν να ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να επιστρέψουν στην υπόλοιπη Σερβία". Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση ή να γράψει μια επιστολή όπου θα αναφέρει ότι αποδέχεται όλα όσα ζητά η διεθνής κοινότητα. Αλλά, εμείς θέλουμε να δούμε την κάθε ανακοίνωσή του να ακολουθείται αμέσως από σαφείς αποδείξεις κυρίως αναφορικά με τις σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο". Πρόσθεσε δε: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να το κάνει αυτό ταχύτατα. Πρέπει να διατάξει τα στρατεύματά του να κάνουν στροφή επιτόπου μέσα σε μια ώρα! Δεν είμαστε έτοιμοι, αυτή τη φορά, να αρκεστούμε σε μια υπογραφή στο κάτω μέρος ενός χαρτιού".

Καταλήγοντας ο Σι τόνισε ότι στις 40 ημέρες συνεχών βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ, τα αεροσκάφη της Συμμαχίας έκαναν 14.000 εξόδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Μονότονο" σφυροκόπημα σε συγκεκριμένους στόχους(1999-06-04 00:00:00.0)
Ατέρμονες οι ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές(1999-05-29 00:00:00.0)
Ανηλεείς και συνεχείς οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί(1999-05-25 00:00:00.0)
Κόσσοβο, Πρίζρεν και Βράνιε στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ...(1999-05-20 00:00:00.0)
Eπιμένουν στη "γραμμή" των βομβαρδισμών(1999-05-05 00:00:00.0)
Ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί με στόχο χερσαία επέμβαση(1999-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ