Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξενοδοχείον "Η Ελλάς"

Πριν ένα χρόνο περίπου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε θέσεις, από τις οποίες θα περάσει η εθνική οδός Καλαμάτας - Ηπείρου. Που θα διασχίζει, δηλαδή, όλες σχεδόν τις μη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.Η δεύτερη πράξη παίχτηκε προχτές στο ΚΑΣ. Ενας τέτοιος δρόμος προφανώς γίνεται για να πλαισιώσει και να ενισχύσει τις δραστηριότητες "Τουρισμός - Πολιτισμός" του Β ΚΠΣ. Διότι για την ΕΕ, ο πολιτισμός μόνο ως τουρισμός εννοείται και το μέλλον της χώρας μόνο ως παροχή υπηρεσιών προορίζεται.

Κατά πλειοψηφία (και όχι ομόφωνα), το ΚΑΣ ενέκρινε σε εταιρία ιδιώτη επενδυτή (με την επωνυμία ΤΕΜΕΣ) την εκμετάλλευση 7.000 στρεμμάτων στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο προγράμματος για "Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης" (ΠΟΤΑ), Μάλιστα, οι λεγόμενες ΠΟΤΑ - προφανώς θα προκύψουν κι άλλες σε ολόκληρη τη χώρα και ίσως οι επόμενες να είναι στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηπειρο - αποτελούν νόμο του ελληνικού κράτους, ο οποίος διασφαλίζει από τυχόν ...παρεκκλίσεις την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Πριν, δηλαδή, το ΥΠΠΟ αποφανθεί, έχουν παραχωρήσει άδειες τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως συνέβη και με τον "επενδυτή" στη Μεσσηνία.

Σε ένα χρόνο περίπου, στις περιοχές Πύλου, Ρωμανού, Ριζόμυλου και Γιάλοβας,περιοχές μη ερευνημένες αρχαιολογικά και με φυσικό τοπίο αλώβητο,θα δούμε την πρώτη φάση μιας γιγαντιαίας επιχείρησης με 3 ξενοδοχεία (σύνολο 2.500 κλίνες), γήπεδα γκολφ, ινστιτούτα θαλασσοθεραπείας κ.ο.κ. Στις επόμενες φάσεις οι κλίνες θα φτάσουν τις 7.000!!!.

Παρ' όλα αυτά τα μέλη του ΚΑΣ επέμεναν ότι αυτό "δε θα αποτελέσει σοβαρή και ανεπανόρθωτη διατάραξη της περιοχής" (!), αποκρύπτοντας ότι μία τέτοια επένδυση θα προσελκύσει κι άλλες δραστηριότητες (μπαρ, καφετέριες, καταστήματα) και βέβαια κι άλλες εγκαταστάσεις (μαρίνες κ.ά.).Το χειρότερο ήταν ο ισχυρισμός ότι αυτή η επένδυση "προστατεύει" αρχαιότητες και τοπίο από την αυθαίρετη οικοδόμηση μικροϊδιοκτησιών (!) Και για να "προστατευτούν" καλύτερα θα επαναληφθεί η τακτική "Μετρό". Θα προηγούνται ανασκαφές με δαπάνες της εταιρίας και, αν προκύψουν αρχαιότητες, θα έχουν, μάλλον, την τύχη των αθηναϊκών. Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι θα ματαιωθεί μέρος της επένδυσης;

Μάταια ο καθηγητής Προϊστορικής - Αρχαιολογίας Γ. Κορρές επέμενε ότι η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αρχαιότητες και είναι βέβαιη η διαχρονική κατοίκηση και οι Εφορείες Κλασικών, Βυζαντινών, Εναλίων Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων της περιοχής κατέθεσαν αρνητικές εισηγήσεις,αφού δεν εισακούστηκαν. Σημειώνουμε ότι είναι κηρυγμένα μνημεία και χώροι το Νιόκαστρο,ο όρμος Βοϊδοκοιλιάς,ο όρμος του Ναυαρίνου και το γεφύρι Ρωμανού.Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προσχώρησε στην άποψη της πλειοψηφίας, εκφράζοντας μόνο "σοβαρές επιφυλάξεις".

Η Μεσσηνία, λοιπόν, δε θα ξαναϋπάρξει ήρεμη και οι άνθρωποί της δεν θαξαναβρούν ήσυχους μόλους, ίσως μόνο "θέσεις εργασίας" και στην πραγματικότητα θέσεις δουλείας...

Παράνομη εξαγωγή αρχαίων

Κάποτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντιδρούσε σε κάθε εξαγωγή αρχαιοτήτων για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργότερα, υπέκυψε σε "πιέσεις" και οι δανεισμοί πρωτότυπων έργων έγιναν κανόνας. Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποτε θα έρχονταν και δύο υπουργικές αποφάσεις - του Τζ. Τζανετάκη (1991) και τουΕ. Βενιζέλου - για μόνιμη εγκατάσταση αυθεντικών αρχαίων στο Μουσείο Λωζάνης, που δήθεν θα είναι "ελληνικό έδαφος" και θα ονομάζεται "Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων"; Προχτές και ενώ το ΚΑΣ καλούνταν να συστήσει επιτροπή για την επιλογή των αρχαίων, προέκυψε το ορθόν: Οι υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες,αφού ο αρχαιολογικός νόμος δεν επιτρέπει μόνιμη εξαγωγή αρχαίων.Και βέβαια το έργο της Επιτροπής, η οποία εγκρίθηκε, έχει σοβαρό νομικό πρόβλημα, λόγος που έκανε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ισ. Κακούρη,να μειοψηφήσει. Σημειώνουμε ότι η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Ηώ Ζερβουδάκη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή, θυμίζοντας την άρνησή της από θέση αρχών στο απογύμνωμα των Μουσείων και μάλιστα μονίμως.

Επιτροπή συστάθηκε και για την αξιολόγηση των ανασκαφών του οικοπέδου Μακρυγιάννη, η οποία θα εισηγηθεί στο ΚΑΣ την τύχη των αρχαίων ευρημάτων. Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ