Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναπόφευκτες αντιφάσεις

"Οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις εξουσίας και αγώνα για την κατανομή τω καρπών της παραγωγής... ".

"Η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των τριών κοινωνικών συνομιλητών είναι το θεμέλιο και η προϋπόθεση για τη διαμόρφωση και επιτυχή εφαρμογή μιας εκσυγχρονισμένης εθνικής εργασιακής πολιτικής... ".

Και οι δυο εκτιμήσεις αναφέρονται στο βιβλίο του Γ. Π. Σπυρόπουλου "Εργασιακές Σχέσεις - εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το διεθνή χώρο".Βιβλίο, οπωσδήποτε ενδιαφέρον για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει γύρω από το θέμα. Αλλά και βιβλίο, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιφατικές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις, είτε αυτές μεταφέρονται υπό την ιδιότητα του μελετητή, είτε αποτελούν παραδοχές του ίδιου του συγγραφέα.

Σε ό,τι αφορά τον κυρίως τομέα που πραγματεύεται η μελέτη (την εξέλιξη - απορύθμιση δηλαδή - των εργασιακών σχέσεων), ο συγγραφέας εκτιμά ότι οι συντελούμενες εξελίξεις, αφ' ενός, τείνουν στην αποδυνάμωση της αρχής της σταθερότητας της εργασίας και, αφ' ετέρου, ανέτρεψαν το μύθο των υποτιθέμενων ευεργετικών συνεπειών της απορύθμισης στο μέτωπο της απασχόλησης, αφού "η ανεργία συνέχισε την αμείλικτη ανοδική πορεία και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα, όπως αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων". Ωστόσο, ως ζητούμενο εμφανίζεται "μια σύνθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές του προβλήματος". Δηλαδή, μια "πολιτική ευελιξίας κοινωνικά αποδεκτής" ή διαφορετικά, "καθορισμός ορίων της ευελιξίας"...

Και ενώ ήδη στην Ευρώπη ολόκληρη και στη χώρα μας, οι θεωρίες και η πρακτική του "κοινωνικού εταιρισμού" χρησιμοποιούνται απροσχημάτιστα ως "όχημα" για την αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την ψήφιση του αντεργατικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις (ν.2639/98), ο Γ. Σπυρόπουλος συγκεντρώνει κυρίως την προσοχή του στις προϋποθέσεις επιτυχίας του "κοινωνικού διαλόγου", στις οποίες αναφέρεται λεπτομερειακά.

Ενα βιβλίο, τελικά, που μόνο με αυστηρή κριτική ματιά από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, μπορεί να διαβάσει κανείς, για να μπορέσει να προσεγγίσει τη σκέψη και τους προβληματισμούς αστών επιστημόνων και μέσα απ' αυτό τις αντιφάσεις και τα πελώρια προβλήματα του σύγχρονου καπιταλισμού, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη σύνθλιψη σημαντικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. (εκδόσεις Α. "Σάκκουλα").

  • Ο Γ. Π. Σπυρόπουλος εργάστηκε επί 30 χρόνια στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και μετά την αποχώρησή του από το ΔΓΕ, προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εμπειρογνώμων στο ΔΓΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεργία και φτώχεια για τους νέους (2010-08-22 00:00:00.0)
Το Ναύπλιο αποκάλυψε, αλλά και άνοιξε δρόμους... (2003-01-28 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντεργατικών ρυθμίσεων (2002-10-27 00:00:00.0)
Η νεολαία ενάντια στην Ευρώπη των πολυεθνικών (2000-03-28 00:00:00.0)
Σεμινάριο εκτόνωσης; (1998-02-21 00:00:00.0)
Μπήκαν στο "ψητό" της απορύθμισης των πάντων! (1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ