Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Παττάκης

"Η κυβέρνηση, όταν ζητάει αναθεώρηση της ΚΑΠ προσπαθεί να κάνει το μαύρο - άσπρο και αποφεύγει πριν την αναθεώρηση να κάνει συζήτηση στη Βουλή και να δεσμευτεί για τις θέσεις που πρέπει να υποστηρίξει. Γνωρίζουν πως οι αναθεωρήσεις που γίνονται κάθε φορά είναι προς το χειρότερο, γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν την πραγματικότητα, λέγοντας ασύστολα ψέματα στους αγρότες και στον ελληνικό λαό.

Παρόλο που υπάρχει αρνητική εμπειρία 19 χρόνων στην ΕΕ οι κυβερνήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις επιμένουν να αποπροσανατολίζουν τους αγρότες εκμεταλλευόμενοι τα καινούρια μέτρα της ΕΕ.

Αυτή την περίοδο προπαγανδίζεται έντονα το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όλοι αυτοί που συμφωνούν με την ΕΕ λένε ότι θα λύσει όχι μόνο τα αγροτικά προβλήματα, αλλά και όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Εμείς, όμως, ξέρουμε ότι και αυτό το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως και τα προηγούμενα, δε θα λύσει, αλλά θα οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Θα υλοποιήσει μια Κοινή Αγροτική Πολιτική, που για τη χώρα μας προβλέπει συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και συγκέντρωση της γης και των μέσων παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, για να μπορούν να παράγουν με μικρές τιμές και επιδοτήσεις, μια και η ΕΕ αποφάσισε να μειωθούν δραστικά τα κοινοτικά κονδύλια για τη γεωργία.

Τις αρνητικές αλλαγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα για τη γεωργία στο Συμβούλιο Υπουργών και τη Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Γεωργίας με διάφορες αλχημείες προσπαθεί να τις εμφανίσει σαν επιτυχίες για να μειώσει το πολιτικό κόστος.

Προβάλλει τη σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης κατά 70.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα και λέει ότι σαν ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, δε λέει όμως ότι οι ανάγκες της χώρας μας είναι διπλάσιες και ότι οι άλλες χώρες που είχαν πολλαπλάσια ποσόστωση από τη δική μας χώρα μπορεί να πήραν μικρότερα ποσοστά αυξήσεων, αλλά οι ποσότητες ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Το ίδιο κάνει και με το δικαίωμα νέων φυτεύσεων στα αμπέλια κατά 10.800 στρέμματα, δε λέει όμως ότι η χώρα μας ξερίζωσε με κοινοτικά κίνητρα 255.000 στρέμματα και ότι η ίδια η κυβέρνηση ζητούσε οι νέες φυτεύσεις να είναι τουλάχιστον 30.000 στρέμματα.

Επίσης, καλλιεργούν και την κινδυνολογία ότι αν δεν ήμασταν στην ΕΕ θα είχε απομονωθεί η χώρα μας και θα είχε γίνει Αλβανία.

Οι καιροί όμως που οι αγρότες πείθονταν από μια τέτοια επιχειρηματολογία πέρασαν κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενωμένοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και πολιτικές αντιλήψεις, συμμετέχουν σε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Μέσα απ' αυτές τις κινητοποιήσεις πολλοί αγρότες έβγαλαν σωστά συμπεράσματα για το ρόλο και τις θέσεις των κομμάτων και αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να εκφραστούν και με την ψήφο τους.

Γιατί ο αγώνας είναι πιο αποτελεσματικός, όταν υπάρχει ένας καλύτερος συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων υπέρ και των αγροτικών προβλημάτων, όταν ισχυροποιείται το ΚΚΕ, που με συνέπεια στηρίζει τους αγώνες και αντιστέκεται στην ΕΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ (2013-06-27 00:00:00.0)
Συρρίκνωση παραγωγής και καλλιεργούμενων στρεμμάτων (2007-08-12 00:00:00.0)
Θύματα του νέου Κανονισμού (2000-05-06 00:00:00.0)
Η "Ατζέντα 2000" και η ελληνική γεωργία (1999-06-02 00:00:00.0)
Στο "πατητήρι" της ΕΕ η αμπελοκαλλιέργεια (1999-05-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ