Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
"Εν κρυπτώ"

Σύσκεψη στη ΓΣΕΕ με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, στα κρυφά, πυροδοτεί τα σενάρια για ιδιωτικό μάνατζμεντ

"Εν κρυπτώ και παραβύστω", έγινε χτες το πρωί σύσκεψη στη ΓΣΕΕ με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου και στελέχη του Οργανισμού, ενώ για την πραγματοποίησή της δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ΔΑΣ.Εύλογα είναι τα ερωτηματικά, καθώς διαρρέουν σενάρια για παράδοση της διοίκησης του Οργανισμού σε ιδιώτη "μάνατζερ".

Τα τελευταία χρόνια προωθείται, αλλοιώνεται σταδιακά ο ρόλος του ΟΑΕΔ, με τις λεγόμενες "ενεργητικές" πολιτικές για την απασχόληση, που ουσιαστικά μεταφέρουν χρήματα του ΟΑΕΔ στις "τσέπες" των εργοδοτών. Πρόσφατα "παίζει" από το υπουργείο Εργασίας σαν σενάριο η πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας μέσω διεθνούς διαγωνισμού, που θα αναλάβει την "ανασυγκρότηση" του ΟΑΕΔ.

Στο αρχικό κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ανώνυμες εταιρίες συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΣΚ. Μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν, στον τελικό νόμο 2414/'97, οι παραπάνω δημόσιοι οργανισμοί παραλείπονταν. Ωστόσο με την παρ. 2 του άρθρου 1 δινόταν η δυνατότητα στην κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα, να μετατρέπει σε ΑΕ και άλλους οργανισμούς, όπως έγινε με τον ΟΣΚ.

Ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ μάς δήλωσε: "Η πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης κρυφά από τη ΔΑΣ μάς δημιουργεί ερωτηματικά. Τι σχεδιάζεται; Μήπως τα σχετικά με την πρόσληψη ιδιώτη μάνατζμεντ; Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν αλλάξει το ρόλο του ΟΑΕΔ, που θα μπορούσε να λέγεται Οργανισμός Απλήρωτης Εργατικής Δύναμης. Η κυβέρνηση, μέσω των ενεργητικών πολιτικών μεταφέρει 200 δισ. δρχ. ετησίως του ΟΑΕΔ στους εργοδότες, όπως και με τα προγράμματα κατάρτισης, πολλά από τα οποία επιδοτούν τη μερική απασχόληση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο ΟΑΕΔ να προωθεί ελαστικές μορφές απασχόλησης και η ανεργία όχι μόνο να παραμένει, αλλά και να διογκώνεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ