Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εκπτώσεις από την ΠΝΟ

Τη συνεχή μείωση των αυξήσεων για τους ναυτεργάτες των πορθμείων, διαπραγματεύεται η ΠΝΟ

Με... εκπτώσεις στις διεκδικήσεις της απαντά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών, που θέλουν οι αυξήσεις των μισθών να μην αντιστοιχούν ούτε σε ψίχουλα! Αυτό καταγράφτηκε και στη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων,για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το 1999. Η διοίκηση της ΠΝΟ διεκδίκησε αυξήσεις 8% και οι εφοπλιστές αντιπρότειναν... 4%! Η Ομοσπονδία με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκησή της έπεσε στο 6% και αυτό διαπραγματεύσιμο...

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που τέθηκε από την ΠΝΟ περιέχεται επίσης η 8ωρη απασχόληση των πληρωμάτων των επιβατηγών που εκτελούν πορθμειακές γραμμές και σε όσες περιπτώσεις το πλοίο απασχολείται πάνω από 8 ώρες να διαθέτει διπλό πλήρωμα. Ακόμα ο χρόνος άδειας να αυξηθεί κατά μία μέρα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Η μέχρι τώρα... μάχη της ΠΝΟ για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών. Αυτό αποδεικνύει η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων,στην οποία προβλέπεται αύξηση 5%!Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες που εργάζονται σε αυτή την κατηγορία πλοίων, ουσιαστικά δε θα δουν δραχμή αύξηση στο μισθό τους, αφού δεν καλύπτονται έστω οι απώλειες από τα φορομπηχτικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί από το 1996. Οσον αφορά τους ποντοπόρους εφοπλιστές, στην τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση με την ΠΝΟ αρνήθηκαν ακόμα και να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση για το 1999!

Ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Νίκος Κοντός,σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ επισήμανε: "Είναι πλέον άμεση, επιτακτική ανάγκη η ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ και ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι οι εργοδοτικοί, κυβερνητικοί συνδικαλιστές συμμετέχουν με εκφυλιστικές ενέργειες στον επαγγελματικό αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, που από κοινού προωθούν υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εφοπλιστές. Αρνούνται την οργάνωση πανναυτεργατικών κινητοποιήσεων που είναι το μήνυμα και η θέληση χιλιάδων ναυτεργατών από τα καράβια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ