Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μόνο με αλλαγή πολιτικής μπορεί να επιβιώσουν

Παρέμβαση της Εργοστασιακής Επιτροπής των ναυπηγείων

Στην επιχείρηση καλλιέργειας αυταπατών στους εργαζόμενους επιδίδονται τώρα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αξιοποιώντας την πλειοψηφία που κατέχουν στο σωματείο εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προσπαθώντας να πείσουν ότι με την επικείμενη ψευτοτροποποίηση της ομάδας μάνατζμεντ, θα βελτιωθεί η κατάσταση στο ναυπηγείο. Την ίδια στιγμή κάνουν πως δεν ακούνε την "κραυγή αγωνίας" των εργαζομένων αλλά και της Εργοστασιακής Επιτροπής, ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και αν δεν πάψει να εκτελεί τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτάσσει τη διάλυση των ναυπηγείων της χώρας, τίποτε το καλό δεν αναμένεται, ενώ τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και θα οξύνονται όποια κι αν είναι η μελλοντική σύνθεση των μάνατζμεντ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι θα υφίστανται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με απολύσεις, με μείωση των μισθών τους, με αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, με την εφαρμογή των διπλοειδικοτήτων και της πολυαπασχόλησης.

Σε χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου η οποία είχε σαν βασικό θέμα τις εξελίξεις που προέκυψαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την παραμονή της "Brawn and Root", αλλά με αλλαγή των στελεχών, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις, προεξαρχούσης της ΠΑΣΚΕ, επιχείρησαν να εφησυχάσουν τους ήδη ανήσυχους εργαζόμενους, με το "επιχείρημα" ότι με την αλλαγή του μάνατζμεντ η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Σ' αυτά τα πλαίσια όμως, και ενώ αναγνωρίζουν ότι για την κατάσταση ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική αφού και διαλυτική πολιτική εφαρμόζει, αλλά και τις παραγγελίες που έχει εξαγγείλει δεν τις αναθέτει (τα βαγόνια του ΟΣΕ, τις κανονιοφόρους και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού), ωστόσο απέρριψαν τις προτάσεις της εργοστασιακής επιτροπής για την άμεση παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία (Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας). Επίσης η ΠΑΣΚΕ αρνείται να ζητήσει ακόμα και την υπογραφή της ΣΣΕ του '99, με το "επιχείρημα", πρώτα να αλλάξει το μάνατζμεντ και μετά βλέπουμε.

Με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή επισημαίνει ότι: "εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική του 51% - 49% δε θα πάει μακριά και οι εργαζόμενοι θα πλήρωναν βαρύ τίμημα. Δυστυχώς όμως η ζωή απέδειξε τις προβλέψεις αλλά και τις ανησυχίες μας. Τώρα πίσω από τις πλάτες μας γίνονται διάφορες συναντήσεις και μυστικοσυμβούλια ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΕΤΒΑ, την πλειοψηφία της Τρίαινας (ΠΑΣΚΕ) και άλλους.

Η αλλαγή προσώπων δε θα φέρει τη σωτηρία στο Ναυπηγείο. Εξάλλου μέχρι τώρα είχαμε πληθώρα από πρόσωπα, διαφορετικά μάνατζμεντ, χωρίς όμως να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Απαιτείται λοιπόν αλλαγή πολιτικής όπως:

  • Ναυπηγείο 100% στο δημόσιο.
  • Κλαδική πολιτική για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία.
  • Ενιαίος Δημόσιος Φορέας για την Αμυντική και Ναυπηγική Βιομηχανία.
  • Ενιαία τιμολογιακή πολιτική.

Μόνο έτσι θα έχουμε θετική ανάπτυξη και προοπτική για τα ναυπηγεία, αλλά και για τον κλάδο μας. Αυτή όμως η πολιτική προϋποθέτει ρήξη με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κόψη του ξυραφιού 165 εργαζόμενοι (2009-05-19 00:00:00.0)
Διαχρονική αφαίμαξη από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του (2008-01-05 00:00:00.0)
Μια «πετυχημένη» ιδιωτικοποίηση που αναδίνει μπόχα (2004-08-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη μείωση προσωπικού (2000-02-15 00:00:00.0)
Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας (1996-11-07 00:00:00.0)
"Μαύρες μέρες" για το Σκαραμαγκά (1996-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ