Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
"Η εργατική τάξη πρέπει να κινητοποιηθεί"

Δηλώσεις προς το "Ρ" εκπροσώπων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έλαβαν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση

Η "παγκοσμιοποίηση" που επιχειρείται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία απαιτούν συνεχή, οργανωμένη, μαζική λαϊκή πάλη, δήλωσαν στο "Ρ" εκπρόσωποι κομμάτων που έλαβαν μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας.

Νταβίντ Σομάλι, μέλος της ΚΕ του "Τουντέχ" του Ιράν και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος:

"Η συνάντηση αυτή των κομμουνιστικών κομμάτων για τη διεθνή κρίση, την παγκοσμιοποίηση και την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, νομίζω ότι πραγματοποιείται στην κατάλληλη στιγμή. Είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ορισμένα πολύπλοκα ζητήματα. Τα τελευταία 15 χρόνια επιτελέστηκαν πολλές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο και τα κομμουνιστικά, αλλά και εργατικά κόμματα απέκτησαν νέες και ποικίλες εμπειρίες. Είναι ανάγκη να συζητήσουμε τις πλευρές και τις διαστάσεις των αλλαγών. Με βάση την εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων μπορούμε, τελικά, να καταλήξουμε με ασφάλεια στο τι είναι η παγκοσμιοποίηση, γιατί συζητείται τόσο πολύ από τους καπιταλιστές, τι αλλαγές θα προκαλέσει στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και για το πώς η εργατική τάξη θα αντιδράσει, θα κινητοποιηθεί.

Επισημαίνουμε 3 στοιχεία: Κατά τη γνώμη μας, η σημερινή κρίση είναι συνέχεια της κρίσης της δεκαετίας του '70 και φυσικά η κάθε κρίση είναι συστατικό του καπιταλιστικού συστήματος, που μέσω αυτής προσπαθεί να λύσει τα θεμελιακά προβλήματά του, τα οποία πολύ σωστά η συντρόφισσα Αλ. Παπαρήγα συνόψισε στον όρο υπερπαραγωγή. Τα τελευταία 25 χρόνια, ο καπιταλισμός αναζητά λύση σε αυτά τα προβλήματα. Στην αρχή οι προσπάθειες αυτές είχαν τη μορφή "ψυχροπολεμικών" πολιτικών, σε συνδυασμό με την εξοπλιστική κούρσα, που, τη δεκαετία του '80, καλλιέργησαν το κλίμα και έθεσαν τις βάσεις για την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών. Στη συνέχεια έθεσε αυστηρούς οικονομικούς κανόνες, έτσι ώστε κατέστη δυνατό για τον καπιταλισμό να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία και να κυριαρχήσει στις αγορές. Τη δεκαετία του '90, ο καπιταλισμός ενέτεινε τις λεγόμενες διπλωματικές του παρεμβάσεις, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την όποια αντίδραση.

Πιστεύουμε ότι, συντονίζοντας τις προσπάθειές μας, μπορούμε να εντείνουμε τον διεθνή αγώνα μας, που στόχο θα έχει να ανατρέψει αυτήν την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, έστω και ως ένα βαθμό. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αντισταθούμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και, εν τέλει, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα η εργατική τάξη να παραμένει ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της ιστορίας και του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που δε θα χαρακτηρίζεται από πολέμους, πείνα, καταστροφές και φτώχεια. Νομίζουμε ότι αυτή η συνάντηση, που διοργανώθηκε από το ΚΚΕ, αποτελεί σημαντική συμβολή στην επίτευξη αυτού του στόχου".

Φάντεμ αμ ελ Μπόρνο, ΓΓ της ΚΕ του Παλαιστινιακού ΚΚ:

"Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην κοινή δραστηριότητα που οι κομμουνιστές μπορούν να αναπτύξουν. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικό πόλεμο, αυτόν στη Γιουγκοσλαβία, και νομίζω ότι θα πρέπει να περάσουμε από το στάδιο των διαβουλεύσεων και συζητήσεων σε αυτό της κοινής δράσης. Πιστεύω ότι είναι μια συνάντηση πραγματικής αλληλεγγύης, τόσο ανάμεσα στους κομμουνιστές, όσο και προς το λαό στη Γιουγκοσλαβία. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει, πλέον, να κάνουμε πράξη την κοινή μας δράση και να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες".

Μπερτ Ντε Μπελντέρ, Εργατικό Κόμμα Βελγίου:

"Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Αθήνα και συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση όπου παίρνουν μέρος τόσα πολλά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Ιδιαίτερα που αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, που είναι μία από τις βαλκανικές χώρες, μία περιοχή που γνωρίζει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ερχόμαστε από το Βέλγιο, μία χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και που τα βελγικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς κατά αθώων και αμάχων, όλου του γιουγκοσλαβικού λαού. Υποστηρίζουμε τον αγώνα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και του λαού για να μπορέσει να αντισταθεί σε αυτή τη φασιστική επίθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ