Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο

Η υπουργός Υγείας της Σερβίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την έλλειψη ηλεκτρικού και νερού

Περίπου 60 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας εξαιτίας των διακοπών του ηλεκτρικού και του νερού, λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της Σερβίας.

"Εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να κτυπά στρατιωτικούς στόχους όπως κάνει μέχρι τώρα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουμε το.... υγιέστερο έθνος του κόσμου, αφού όλοι οι ασθενείς μας θα πεθάνουν", τόνισε η δόκτορ Λεποσάβα Μιλίσεβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το μεγαλύτερο τμήμα του Βελιγραδίου και πολλές περιοχές ολόκληρης της Σερβίας υποφέρουν από την τακτική διακοπή του ηλεκτρικού, μετά από την απόφαση του ΝΑΤΟ να αρχίσει τους βομβαρδισμούς κατά ηλεκτρικών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Αξιωματούχοι της Συμμαχίας ισχυρίζονται ότι η έλλειψη ηλεκτρικού θα προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην αλυσίδα ενημέρωσης της διοίκησης των γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα προβλήματα στη Σερβία πολλαπλασιάζονται λόγω της διπλής διακοπής τόσο σε ρεύμα όσο και σε νερό σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τα νοσοκομεία έχουν φυσικά γεννήτριες, αλλά συνήθως είναι μικρές και φτάνουν μόνο για την ηλεκτροδότηση των χώρων.

Η κ. Μιλίσεβιτς τόνισε στη συνέχεια ότι ο κατάλογος των ασθενών που η θεραπεία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και από νερό, περιλαμβάνει 9.500 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, 3.500 παιδάκια με εγκεφαλική παράλυση και 400 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

"Για τους ίδιους λόγους δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα τεστ ποιότητας στο νερό σε πάνω από 250 τοπικές και περιφερειακές δεξαμενές ύδατος", πρόσθεσε η ίδια.

Καταλήγοντας η κ. Μιλίσεβιτς, ανέφερε ότι στη διάρκεια της δίμηνης αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 115 ιατρικές μονάδες, ενώ πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί πλήρως.

"Πρακτικά - επισήμανε - η υγεία ολόκληρου του πληθυσμού της Σερβίας βρίσκεται σε κίνδυνο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ