Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Προβλέψεις Ντράσκοβιτς για μετά τη... λήξη των βομβαρδισμών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την πρόβλεψη πως αμέσως μετά την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία θα ξεσπάσουν πολιτικές ταραχές, εξέφρασε χτες ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" και πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Βελιγράδι ο Ντράσκοβιτς είπε πως "θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις που αναζητούν συμφιλίωση με τη Δύση και στις δυνάμεις που επιζητούν την περαιτέρω απομόνωση της Σερβίας". Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δίχως ωστόσο να στοιχειοθετήσει αυτή την πεποίθηση: "Τη μέρα που θα σταματήσει η επίθεση του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας πολιτικές συγκρούσεις, πολύ ισχυρές ανάμεσα σ' αυτές τις δυνάμεις"...

Οσον αφορά τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Ντράσκοβιτς είπε: "Οι Σέρβοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν την ηγεσία στη Σερβία κατά τις εκλογές μετά τον πόλεμο. Εμείς θα νικήσουμε ηθικά και θα είμαστε το αθώο θύμα, που γρήγορα θα στραφεί μετά τον πόλεμο στην ανοικοδόμηση και τα δημοκρατικά κινήματα".

Ο Ντράσκοβιτς τάχθηκε υπέρ της άμεσης σύγκλισης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας πως το Βελιγράδι θα μπορούσε να αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τη λήξη των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη βάση των αρχών της "Ομάδας των Οκτώ", "δίχως αυτό να σημαίνει αδυναμία, αλλά υπευθυνότητα για τη σωτηρία του λαού αυτής της χώρας από την τρομοκρατία και την επίθεση". Υποστήριξε δε ότι "η υπομονή των Ρώσων βρίσκεται στα όριά της" και πως "σήμερα ή αύριο μπορεί κανείς να αναμένει μια εναρμόνιση των ρωσικών και των αμερικανικών θέσεων και την εκπόνηση ενός κειμένου απόφασης". Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντράσκοβιτς υποστήριξε πως θα "ήταν λογικό να παραμείνει ο στρατός στις μεθοριακές περιοχές της επαρχίας", εκφράζοντας την ελπίδα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση συμβιβασμού σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες για εθνικές εκκαθαρίσεις που διατύπωσε κατά των σερβικών αρχών αποστολή του ΟΗΕ που επισκέφθηκε το Κόσσοβο, ο Ντράσκοβιτς σχολίασε: "Ακόμη και τώρα, ενώ πέφτουν βόμβες, η αστυνομία μας συνέλαβε στο Κόσσοβο μερικές εκατοντάδες Σέρβους που κατηγορούνται για εγκλήματα, βιαιοπραγίες και βιασμούς. Αν αυτοί βρεθούν ένοχοι θα κριθούν πολύ αυστηρά".

Αντίθετα με τον Ζόραν Τζίντζιτς, ηγέτη επίσης αντιπολιτευόμενου κόμματος στη Γιουγκοσλαβία, ο Ντράσκοβιτς αρνήθηκε ότι υπάρχουν λιποταξίες στους κόλπους του γιουγκοσλαβικού στρατού. "Οι πληροφορίες αυτές εμφανίστηκαν μετά την απόφαση για μερική αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κόσσοβο. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ ερμηνεύει αυτή την αποχώρηση ως λιποταξίες, κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ