Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Συμμετοχή και στο ναυτικό αποκλεισμό

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. -

Δύο πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας πρόκειται να σταλούν στην Αδριατική για να συμπεριληφθούν στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ που αποστολή της είναι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας ως μέτρο του πετρελαϊκού εμπάργκο, ανακοίνωσε χθες ο Πέντερ Τοντερνσκιόλντ, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αποστολή των δύο πλοίων θα πρέπει να εγκριθεί πρωτίστως από το Κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη βδομάδα, τόνισε ο Τοντερνσκιόλντ, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα δύο αυτά πλοία είναι τα πιο σύγχρονα που διαθέτει το Βασιλικό Ναυτικό. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η έγκριση της Βουλής είναι απαραίτητη προϋπόθεση εξαιτίας της φύσης των αποστολών, αφού η αποστολή τους εγκυμονεί τον κίνδυνο, οι δανικές ναυτικές δυνάμεις να εξαναγκαστούν να απαντήσουν με πυρά... αν απειληθούν. Υπενθυμίζεται ότι η Δανία ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήδη συμμετέχει ενεργά στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, με 8 αεροσκάφη "F - 16".

Επίσης, η Δανία έχει ήδη αποφασίσει να αποστείλει και το ναρκαλιευτικό "Μαρκέλεν" προκειμένου να συντονιστεί με το ιταλικό ναυτικό και ένα ακόμα πλοίο με σημαία του ΝΑΤΟ που ήδη κατευθύνεται στην περιοχή, ώστε να συλλέξουν κάποιες από τις δεκάδες βόμβες που έχουν εναποτεθεί στο βυθό της Αδριατικής από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα με τις περισσευούμενες βόμβες που ρίχνουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά την επιστροφή τους στις βάσεις τους, έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα στους ψαράδες, κυρίως στην περιοχή κοντά στη Βενετία που δεν μπορούν να δουλέψουν, αφού περισσότερες από 150 βόμβες, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έχουν "πεταχτεί" στη θάλασσα από τους πιλότους των ΝΑΤΟικων αεροσκαφών. Στις αρχές του μήνα τρεις ψαράδες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν κατά λάθος ψάρεψαν βόμβα η οποία κατά τη μετακίνηση εκράγηκε. Αυτό εξανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ που δεν είχε προειδοποιήσει για το κίνδυνο αυτό, αλλά και να απευθυνθεί στους στρατιωτικούς ιθύνοντες του ΝΑΤΟ ώστε να τον ενημερώσουν πού ακριβώς έχουν ρίξει τις βόμβες ώστε να μπορεί να γίνει η συλλογή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ