Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Οξυνση από το νέο κύμα προσφύγων

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ολο και οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, εξαιτίας των νέων κυμάτων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που δείχνουν να "βλέπουν ως μονόδρομο" την ΠΓΔΜ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεόκοπη χώρα είναι ήδη τεράστιο και πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί, ενώ η προοπτική να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνουν στην ΠΓΔΜ κρίνεται κάτι περισσότερο από επικίνδυνη.

Αυτή ακριβώς η επικινδυνότητα της διαγραφόμενης κατάστασης οδήγησε χτες επισήμως τις αρχές της ΠΓΔΜ να δηλώσουν ότι θα διαμαρτυρηθούν κατά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γιατί παρεμποδίστηκαν να μεταφέρουν στην Αλβανία νεοαφιχθέντες στο έδαφός της πρόσφυγες. Το επεισόδιο έγινε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, όταν συνοριακοί φρουροί της ΠΓΔΜ είχαν διαπληκτιστεί με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο συνοριακό φυλάκιο Μπλάτσε, σχετικά με την τύχη δεκάδων προσφύγων που μόλις είχαν αφιχθεί στην ΠΓΔΜ από το Κόσσοβο. Ενώ οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι δεν μπορούν να δεχτούν στο έδαφός τους περισσότερους από τους ήδη υπαρχοντες 240 χιλιάδες πρόσφυγες και έχουν ζητήσει - και έγινε δεκτό - οι νεοαφιχθέντες να οδηγούνται στην Αλβανία, οι εκπρόσωποι της Αρμοστείας αντιτάχθηκαν και προσέφεραν στους πρόσφυγες κατάλυμα... αφού οι ίδιοι αρνήθηκαν να μεταφερθούν. Μάλιστα η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμα νέων στρατοπέδων, αφού αναμένονται χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες!

Οι σχέσεις των αρχών της ΠΓΔΜ και της Υπατης Αρμοστείας είναι από την αρχή της κρίσης έκρυθμη, αλλά για πρώτη φορά από επίσημα χείλη καταγγέλθηκε η Υπατη Αρμοστεία ότι "παίζει πολιτικά παιχνίδια". Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπόρις Τραϊκόφσκι,κατάγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη πολύ χαρακτηριστικά ότι: "Η Υπατη Αρμοστεία ασχολείται περισσότερο με την πολιτική παρά με το έργο της, που είναι η σωτηρία της ζωής των προσφύγων. Αυτοί (της Υπατης Αρμοστείας) δεν είναι εδώ για να κανονίζουν πόσοι άνθρωποι θα εισέλθουν στη χώρα και πόσοι θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες", τόνισε ο κ. Τραϊκόφσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουντώνουν» τα προβλήματα με τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες διαβίωσης(2017-10-01 00:00:00.0)
Εκστρατεία για τους «απάτριδες»(2014-11-05 00:00:00.0)
Αποχωρεί από τη γνωμοδοτική επιτροπή ασύλου της Ελλάδας(2009-07-22 00:00:00.0)
Η συναυλία για τους πρόσφυγες(2001-06-30 00:00:00.0)
Συνοριακοί φρουροί δολοφόνησαν 9 μετανάστες...(2000-05-11 00:00:00.0)
Λίγο πριν την κατάρρευση(1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ