Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές και "γεύσεις" της Κούβας

Οποιος αγαπά τον επαναστάτη λαό της, όποιος λαχταρά μια πρώτη γνωριμία με την "παραδείσια" φύση της, τους πηγαίους ρυθμούς της μουσικής της και τη μακραίωνη αρχιτεκτονική της, μπορεί να "γευτεί" την ψυχή της, το μουσικό πολιτισμό της και την εκλεπτυσμένα εξωτική γαστρονομία της. Λέμε για την Κούβα,την τυραννισμένη από τον ιμπεριαλισμό "καρδιά" της Λ. Αμερικής, που οργανώνει από τις 3-13 Ιουνίου, στην αίθουσα "Γαλαξίας" του "Χίλτον", το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομίας.

Η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες,παρουσιάζοντας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αυτή την προσπάθεια της χώρας της για μεγαλύτερη σύσφιξη της ελληνοκουβανικής φιλίας, για γνωριμία του ελληνικού λαού με τις ομορφιές και τον πολιτισμό της πατρίδας της, τόνισε ότι στο φετινό φεστιβάλ "θα κυριαρχήσει το πνεύμα της Κούβας, με πολύ καλύτερους μουσικούς, πολύ καλύτερους μαγείρους και επιπλέον έναν εξπέρ κατασκευαστή πούρων". Η πρέσβειρα, παρουσιάζοντας το καθημερινό, σχεδόν ολονύκτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, σημείωσε ως σημαντική διαφορά του φετινού από το περσινό φεστιβάλ τη συμμετοχή ενός δεκαμελούς γυναικείου μουσικού συγκροτήματος, λέγοντας με χιούμορ: "Στη χώρα μου το γυναικείο κίνημα είναι πολύ ισχυρό, αλλά τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει και στο χώρο της μουσικής". Το γυναικείο μουσικό συγκρότημα που μετέχει στο φεστιβάλ ονομάζεται "Κανέλα",όπως λένε οι Κουβανοί τις μαύρες γυναίκες, για την ακρίβεια τις πανέμορφες μιγάδες. Οι περισσότερες από τις εννέα γυναίκες του συγκροτήματος (ιδρύθηκε το 1989 υπό τη διεύθυνση της Ζόε Φουέντες και τη μουσική διεύθυνση του σπουδαίου, βραβευμένου σαξοφωνίστα Χέζους Φουέντες) έχουν κάνει ανώτατες μουσικές σπουδές στην Κούβα και ασχολούνται με όλα τα είδη της μουσικής και ειδικότερα με το αυθεντικό κουβανικό τραγούδι. Το "Κανέλα", με πολλές εμφανίσεις σε πολλά φεστιβάλ τζαζ στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, παίζοντας κλασικά όργανα (πιάνο, φλάουτο, βιολί, κλαρινέτο, όμποε, κ. ά.), αλλά και τα παραδοσιακά κουβανέζικα όργανα (κόνγκας, τυμπάλες, μπόνγκο, ξύστρες, κ. ά.) έχουν ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει εκτός των σον, τσα - τσα, βολέρο, μερένγκε, σάλσα, λάτιν τζαζ, σουκ, γκουαγκουάνκο, κόνγκας, ραπ - σον, μονζαμπίκ, μουσική της Καραϊβικής και όλα αυτά εμπλουτισμένα με παραδοσιακά χορευτικά στοιχεία.

Στο φεστιβάλ μετέχει, πάλι, το εξαιρετικό, γνωστό σε διάφορες χώρες, ανδρικό τρίο "Τρινιτάριο" (Χοσέ Αμάντορ - γνωστός ως Πέπε, Ελβις Πέρεζ, Σαντιάγο Ναρίγιο - και οι τρεις είναι δάσκαλοι της μουσικής) που παίζει όχι μόνο κουβανική, αλλά και λατινοαμερικάνικη γενικά και διεθνική μουσική. Το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει τρεις κασέτες, ένα cd και τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά ένα ακόμα cd με τίτλο "El Sabor de la Isla Grande". Το τρίο θα παίζει μουσική όχι μόνο στην αίθουσα "Γαλαξίας", αλλά και σε άλλους χώρους του "Χίλτον".

Στο φεστιβάλ μετέχουν δύο ακόμα διακεκριμένοι καλλιτέχνες: Η βραβευμένη σοπράνο Μάρτα Καρντόνα,σπουδαγμένη στις ΗΠΑ και στην πατρίδα της, σολίστ και καθηγήτρια στην Εθνική Οπερα Κούβας, η οποία έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας τραγούδια του λυρικού ρεπερτορίου και Κουβανών συνθετών. Ο γνωστός στο εξωτερικό (και στην Ελλάδα) από ρεσιτάλ του, βραβευμένος πιανίστας και συνθέτης (ελαφρών και χορευτικών έργων, καθώς και στίχων του Χοσέ Μαρτί) Νέλσον Καμάχο,μαθητής του κορυφαίου, Εθνικού Διευθυντή Μουσικής της Κούβας, Σέζαρ Πέρεζ Σεντενάτ.Οι δύο καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν αύριο,στις 7.30μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ρεσιτάλ παραδοσιακής μουσικής της Κούβας.

Σημειώνουμε ότι την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ θα κληρωθούν 4 εισιτήρια για την Κούβα και μια κρουαζιέρα. Η κουβανική μουσικογευστική βραδιά στο "Χίλτον" (9μμ) κοστίζει 11.000 δρχ. (χορταστικό φαγητό, γλυκό, ένα ποτό). Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 7250.201.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ